Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Április 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Várhatóan áprilisban megszülethet a kormány döntése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról - tudatta az oktatási államtitkárság pénteken.

Közlésük szerint az Emmi azt javasolja, hogy az új, július 1-jétől működő struktúrában 60 fenntartó legyen, amelyek önálló jogi szervek lennének, és önálló költségvetéssel, szakmai, gazdálkodási jogosítvánnyal bírnának.

Az elképzelések szerint tankerületeket összevonnának, de megyehatárokat nem lépnének át. Egy-egy fenntartóhoz mintegy 50-60 iskola tartozhat, de ennek meghatározását befolyásolja a gyerekek létszáma, az iskolák száma, költségvetése és a fizikai távolság is.

Az új fenntartók mintegy 5-10 milliárdos költségvetési szervek lehetnek, azokon a számításokon, hogy ez mennyi költségvetési pluszforrást igényelhet, jelenleg dolgoznak.

A gazdálkodási és az irányítási funkciót szétválasztanák, egyfajta duális modellben gondolkodik a tárca - ismertették.

Lesz egy központi szerv is, a tárca és a 60 fenntartó között, ez azonban egészen kicsi lenne, irányítástervezési, stratégiai feladatai lennének.

Az államtitkárság cáfolta, hogy egy olyan megaszervezet jönne létre, amely az egyetemeket is magában foglalja.

Jelezték: a fenti opció mellett még öt lehetséges modell is napirenden van, ezeket is a kormány elé viszik, és a kabinet hozza meg a végső döntést még április elején.

Tájékoztattak arról is, hogy várhatóan szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, ilyen kisdiákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek.

A közlés szerint megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel abban, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.

A hétfői sztrájkbizottsági tárgyalással összefüggésben közölték: vitás kérdés még a tankönyvpiac és tankönyvválasztás ügye, a kötelező órák 22-ben vagy 26-ban való meghatározása, az állami fenntartás és a pótlékok.

Az államtitkárság a Tanítanék mozgalom újabb polgári engedetlenségi akciójára reagálva jelezte: továbbra is várják képviselőiket a köznevelési kerekasztal ülésére. A tárca semmilyen meghívót nem kapott, ami tárgyalásra vonatkozna, ha ilyen érkezik, megfontolják.

Úgy nehéz egyeztetni, ha az a jelzés érkezik, hogy a mozgalom nem enged a 12 pontjából - közölték.

Címkék: köznevelés, klik, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során