Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az állam mint átmeneti csendestárs

Az állam mint átmeneti csendestárs

Összesen 14 milliárd forinttal száll be kisebbségi tulajdonosként a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. azokba a kis- és középvállalkozásokba, amelyek dinamikus fejlődést mutatnak, új munkahelyeket hoznak létre, de tőkehiány akadályozza a bővülésüket. Csuhaj V. Imre, a társaság elnök-vezérigazgatója azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy egyre több cégnek átlagosan ötéves időtartam erejéig segítenek a megerősödésben.

Nem hitellel és vissza nem térítendő forrásokkal, hanem kisebbségi tulajdonrész-vásárlással egy év alatt mintegy hétszázmillió forint értékben nyújtott segítséget kis- és középvállalkozásoknak a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., amely mindezért cserébe fejlődést és új munkahelyeket vár el. Az állami pakett egy meghatározott idő után a céltársaság által kivásárolható, így a tőkealap átmeneti csendestársként akkor erősíti a cégek pozícióját, amikor arra a leginkább rászorulnak.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból táplálkozó kockázati tőkealap működése eddig ígéretes – mondta Csuhaj V. Imre. Közel 200 vállalat került eléjük, és 35 befektetési döntést hoztak tulajdonrész-vásárlásról (2,6 milliárd forint értékben), közülük kerülnek ki folyamatosan azok a társaságok, ahol az állam úgynevezett csendestársként száll be. Ezek a vállalatok hozzávetőlegesen évi 12 százalékos árbevétel-bővülést hoztak, és alkalmazottaik számát átlagosan 16 fővel emelik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozó programot az különbözteti meg a többi kockázati tőkealaptól, hogy kifejezetten a már működő mikro- és kisvállalkozások megsegítésére koncentrál, és ebből következően alacsonyabb megtérülést vár el, mint a privát tőkealapok vagy a 2010-től működő úgynevezett Jeremie program (európai vállalat-fejlesztési pénzügyi alap) forrásaiból gazdálkodó kockázati tőkések. Ez utóbbiak dinamikusan, évi 25-35 százalékkal fejlődő iparágakban tevékenykedő, nagyobb árbevételű vállalatokat részesítenek előnyben, így ez a forrás nyilvánvalóan csak egy szűkebb kör számára biztosíthat lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során