Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2020. Október 15. 20:00, csütörtök | Helyi

Az októberi közgyűlés főbb döntései

Az októberi közgyűlés főbb döntései

A pentelei főtérről áttelepítendő a szovjet emlékmű, kollégiumból rendőrlakások, lesz Borovszky Ambrus eméékpark.

A közgyűlés azzal kezdte a munkát, hogy a meghívóban közölt34 tárgyalandó téma közül négyet levett, helyette felvett másik ötöt, amelyek a sajtó számára pillanatnyilag nem érhetők el.

Meglepetés és hosszú indokolás

Azzal a meglepetéssel kezdődött a közgyűlés,hogy szót kért Gombos István közgyűlési képviselő, aki nem az eddigi helyén, hanem a fidesz csoporttól elkülönülve függetlenként ült a teremben. Szót is kért és részletezve, hosszan indokolta az utóbbi hetek történéseit. Többek között azt is, hogy Cserna Gábor, az előző polgármester a sajtó által is megüzente, hogy jobban tenné, ha független lenne. A lényeg: idén október13-tól független képviselő Gombos István, aki büszkén említette, hogy jó volt a Fidesszel a városért együtt dolgozni, büszke az elért eredményekre. Cserna Gábor a Gombos István mondataira reagáláson túl kérdések özönét sorolta, mert nem lelt meg sok sorszámozott határozatot, azt is bejelentve, hogy a kormányhivatalt is tájékoztatni fogja. A hozzászólásokkal és a vitával 1 óra és 5 perc telt el, .

A kertvárosi kollégiumból rendőrlakások lesznek

A közgyűlés arról döntött, hogy az álllami tulajdonú és a megyei rendór-főkapitányság által kezelt ingatlan csere révén az önkormányzat tulajdonába kerül. (az ingatan az ADU Oktatási Központja az új Vasmű út végén). Ellentételezésként a dunaújvárosi gimnázium kertvárosi (Erdősor 37/A alatti kollégiumának értékarányos részét használati jogként a megyei rendőr-főkapitányság javára kell bejegyezni. A kertvárosi megszűnő kollégium a rendőrség állományába tartozóknak biztosít hosszú távra lakhatást.
Másik rendőrségi téma és döntés a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetésére a megyei rendőr-főkapitánysággal kötött idei támogatási szerződés, amit idén tavasszal fogadott el a közgyűlés. Most a testület a rendőrség jövő évi támogatásáról döntött. .

Támogatta a testület az áttelepítést

Orosz Csaba képviselői indítványával is foglalkozott a testület. Az indítvány lényegét élőszóban is vázolta képviselőnk. A Mondbach kúria előtti tér (Pentele egykori főtere) a jövőben a megyei jogú város fontos felújított tereként jelentős szerepet tölthet be a műemléki környezetben, Zavaró tényező lenne az új helyzetben a hadi sír és emlékmű. A köztemetőben egyébként nyugszanak szovjet hősi halottak, akik mellett helyük lehet a tér földjében nyugvóknak is. Ezúttal csak arról döntött a közgyűlés, hogy egyetért a tér alatti hadisírok és emlékmű áttelepítésével. Így az előkészítés tovább folytatódhat.

Lesz Borovszky Ambrus emlékpark

Orosz Csaba és Tóth Kálmán közgyűlési képviselők indítványozták a Tesco melletti felhagyott kistemeiő kerítéssel való lehatárolását, A javaslatot elfogadta a közgyűlés és három ajánlat kérésével kell elkezdeni a temető elhatározását, majd a Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztály állást foglal a kialakítandó kerítés településképi követelményeiről. A kerítést ezek után lehet majd megépíteni.

Szántó Péter önkormányzati képviselő indítványában javasolta,hogy a Somogyi József Martinász-szobrát övező közparkrészt az önkormányzat Borovszky Ambrus emlékparknak nevezze el. Az utcanév munkacsoport is támogatta a javaslatot,Támogatólakossági levelek is érkeztek a témához. Telekalakítás után, a nyilvántartásba vételt követően válik véglegessé a közgyűlés döntése és akkortól lesz érvényes a Borovszki Ambrus emlékpark elnevezés

Területcsere Kisapostaggal

A papírgyári Hamburger Hungária Kft. fejlesztést tervez, amelyhez Kisapostaghoz tartozó területre is szüksége van, A közgyűlés már korábban döntött egy, a két település (Kisapostag és Dunaújváros) között a területcserét előkészítő bizottság megalakításáról. A korábbi döntést most azzal módosította a testület, hogy a bizottság tagjának megválasztotta Szántó Péter és Motyovszki Mátyás közgyűlési képviselőket.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 01. 09:09, csütörtök | Helyi

LAKÁSUKON ÁRULTÁK A KÁBÍTÓSZERT

Egy dunaújvárosi férfit és élettársát fogták el a rendőrök, akik a megalapozott gyanú szerint kábítószert adtak el több embernek.

2021. Március 02. 00:00, kedd | Helyi

TETTEN ÉRT SZABÁLYSÉRTŐ

A rendőrök elejét vették a tragédiáknak a 7-es számú főúton, Székesfehérvárnál.

2021. Március 01. 12:19, hétfő | Helyi

EMLÉKEZETES SZÜLETÉSNAP

Zétény a harmadik születésnapján rendőrautóval érkezett a ,,munkahelyére”.

2021. Február 23. 00:00, kedd | Helyi

SZABÁLYTALAN RAKOMÁNYRÖGZÍTÉS MIATT SZŰRTÉK KI A FORGALOMBÓL

A rendőrök megakadályozták a tehergépkocsi továbbhaladását.