Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2018. December 22. 07:18, szombat | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Az osztrák kancellár jelképesen átadta az EU tanácsa soros elnökségét a román elnöknek

Az osztrák kancellár jelképesen átadta az EU tanácsa soros elnökségét a román elnöknek

Sebastian Kurz osztrák kancellár bukaresti látogatása során jelképesen átadta pénteken Klaus Iohannis román államfőnek az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, amelyet Románia tölt be 2019 első félévében.

Kurz elmondta, hogy az osztrák uniós elnökségnek 40 megállapodást sikerült véglegesítenie, az elindított, de további tárgyalásokat igénylő témák közül pedig a migrációs válság kezelését, valamint a Nyugat-Balkán integrációs folyamatát emelte ki. A kancellár köszönetet mondott a román elnöknek, hogy a jogállamiság és demokrácia védelmezőjeként lép fel Romániában.

Iohannis kifejezte reményét, hogy a román elnökség alatt sikerül rendezett módon lezárni az Egyesült Királyság kilépésének folyamatát, és a Brexit utáni EU jövőképéről rendezendő május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozón sikerül megerősíteni az unió egységét.

A kancellár a jobboldali román államfő politikai ellenfelével, Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfővel is találkozott. Rövid sajtónyilatkozatuk alkalmával itt is megemlítette, hogy megnyugtató válaszokat vár Bukaresttől a jogállamisággal és a fektetői környezettel kapcsolatos aggodalmakra.

Dancila az osztrák és a román uniós elnökség mottójára utalva azt hangoztatta: nemcsak olyan Európára van szükség, amely védelmez, hanem a keleti és nyugati, északi és déli, régi és új tagországok közti összetartás, a kohézió erősítésére is. Rámutatott: tudatában van annak, hogy számos nehéz kérdést örököl, nagyon eltérőek például a vélemények a migráció és terrorizmus kérdésében, de a román elnökség mindent meg fog tenni az álláspontok összehangolása érdekében, mert a polgárok eredményeket várnak.

Az osztrák kancellár a román kormány által bejelentett, küszöbön álló bankadóra, illetve a szabályozott gázárhoz való visszatérésre vonatkozó újságírói kérdésre leszögezte: nem a Romániában jelen lévő OMV-t vagy Erste bankot félti, mert azok számos más országban is megtalálhatják számításaikat, hanem azt tartja aggasztónak, hogy a román befektetői környezet megromlása munkahelyek elvesztéséhez, a beruházók elüldözéshez vezethet, ami aztán a fogyasztói árak emelkedését is eredményezheti.

Mind a jobboldali román elnök, mind a szociáldemokrata kormányfő azt hangoztatta, hogy a belpolitikai feszültségek dacára Románia felkészült az EU tanácsa soros elnökségének ellátására, és a mandátum sikere érdekében egymással és az elnökségi trió másik két tagjával (Ausztriával és Finnországgal) is szorosan együtt fognak működni.

Címkék: eu, soros elnökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban