Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Augusztus 06. 15:19, péntek | PR
Forrás: (x)

Az új sportágak megjelenése

Az új sportágak megjelenése

Napjainkban egyre jobban észrevehető trend a sportok világában, hogy bár a legnépszerűbb sportágak, mint a labdarúgás, kosárlabda vagy éppen a tenisz, megőrzik népszerűségeket,

de van néhány olyan új sport, ami félelmetes sebességel tör elő.És ezek a sportok nem csak azért lettek népszerűek, mert éppenséggel könnyű őket űzni, hanem azért is, mert az újdonság izgalmas erejével hatnak, ráadásul szórakoztatóak is.

Néhány egyre népszerűbbé váló új sportág bemutatása

Meta Description: A sportok világában már rég nem csak egy-két sport körül pörög az élet, nagyon sok új sportág is hihetetlen népszerűségre tett szert rövid idő alatt. Ezek közül jöjjön most néhány!

És annyira népszerű lett egyik-másik ilyen új sport, hogy ma már a sportfogadás világában is szembetalálhatjuk magunkat egy-egy, rájuk vonatkozó ajánlattal. És a fogadók szeretik is az ilyen új lehetőségeket, ezt mutatják például a sportfogadás alkalmazás is, hiszen sok játékos számára az is szórakoztató időtöltés, hogy megpróbál utánajárni és megismerni egy új sportágat. Az internet és az online világ előretörésének hála ma már ez egyáltalán nem nehéz, még olyan elvadult ötletekből is világbajnokságok születtek, mint például a fülhúzás vagy a pofonok osztása. Míg ezek valamilyen mértékben azért még szervezetlenek, nagyon sok olyan új sport van, amely komoly rendszert épített fel, szövetsége és rendszeres versenyei, bajnokságai vannak. A következőkben megnézünk néhány ilyen új sportágat, amely hihetetlen sebességgel tör előre.

Néhány igen népszerű extrém sport

Az első bemutatásra érdemes sport, a labdarúgás és a golf keverékeként létrejött lábgolf, amely nagyon népszerű már. Igazából ugyanúgy működik, mint a golf, csak itt lábbal kell egy labdát belegurítani egy hatalmas lyukba. Ma már 30 különböző országban játsszák világszerte és az Egyesült Államokban saját ligája is született, az Amerikai Lábgolf Liga (AFGL), amelynek bővülésén a sportág fejlődése is lemérhető. Míg 2013-ban mindösszesen 22 olyan pálya volt, ahol lehetett játszani ezt a játékot az Egyesült Államokban, addig napjainkban már 300 feletti ez a szám. És egyre több országban jönnek létre dedikált terek, ahol gyakorolni lehet a lábgolfot - főleg, hogy túlságosan nagy fejlesztések nem kellenek hozzá, akár mi is csinálhatunk egy ilyen pályát egy strandon vagy akár otthon.

Ennél azért jóval ismertebb és népszerűbb a lacrosse is, amely egyike a napjainkban legdinamikusabban fejlődő sportágaknak. És mondhatjuk azt is, hogy a lacrosse nem is annyira új sportág, hiszen már az irokéz indiánok is játszották egy kezdetleges változatát Amerikában. Ma pedig már több mint 40 ország vesz részt a világbajnokságokon minden évben. Két 10 fős csapat játszik egymással egy ütő és egy kis gumiból készült labda segítségével. Kemény ütközésekkel jár egy-egy mérkőzés, ahogy a játékosok megpróbálják a kis gumilabdát a másik csapat kapujába juttatni.

Vannak olyan sportok is, amelyek elég régóta léteznek már, de nem igazán tudtak mostanáig nagyon betörni a köztudatba vagy éppen a fentebb említett fogadások és a közvetítések világába. De ez már jelentősen megváltozott egy ideje, gondoljunk csak az extrém futás sportjára. Mert ez ma már igencsak különálló sport, amelyben a futók

- dzsungeleken,
- hegyeken,
- sivatagokon próbálnak meg keresztülfutni.

És itt tényleg a legdurvább helyszínekre kell gondolni, most már rendszeresen van magyar indulója a Szahara-maratonnak is, de volt már magyar versenyző, aki extrém futóversenyen tudott résztvenni az Északi-sarkon. És ezek a kihívások nem igazán tudják eltántorítani a nevezőket, mert bár a pandémia nagy csapás volt erre a sportra is, az azt megelőző években már 150-200 versenyt is rendeztek egy évben minden kontinens bevonásával és ezeken majdnem másfél millióan indultak. Míg a futás teljesen egyéni sport, addig a napjainkban már Indián kívül is népszerűvé váló kabaddi egy kemény csapatsport, amihez rendkívül komoly állóképesség és ügyesség szükségeltetik.

Plusz nagyon erős tüdő, hiszen a játék során, amikor az egyik csapat játékosa kirohan a saját területéről, akkor hangosan mormolnia kell, hogy kabaddi, így kvázi nem igazán tud levegőt venni. És pont ez is a cél, hogy még pörgősebb legyen a játék. Főleg India és Ázsia vidéki területein nagyon népszerű, de az utóbbi években betört az európai és amerikai színtérre is, azután, hogy az Egyesült Királyság csapata nagyon komoly eredményt tudott felmutatni még 2013-ban. A szabályok nagyon egyszerűek, két négyfős (bár ez változhat variánsonként) csapat küzd egy speciális pályán egymás ellen. A játékosok feladata, hogy átrohanjanak a másik térfelére és ott megérintsék az ellenfél valamelyik játékosát, majd vissza kell térniük saját térfelükre. Viszont közben őt magát nem érinthetik meg, mert akkor a másik csapat kap pontot. Igazából egyfajta fogócskának is nevezhetjük, csak annál sokkal keményebb.

És még néhány újdonság a teljesség igénye nélkül

És bár már a cikk végefelé járunk, érdemes megemlíteni legalább röviden néhány olyan sportot, ami szintén kezd a legjobbak közé bekerülni: ilyen például a frizbigolf, amelynek keretében egy frizbit kell egy kosárpalánkba juttatni, a golf szabályai szerint. Saját szövetsége és bajnoksága is van már. De a pickleball sem marad el érdekességben tőle, ami az asztalitenisz, a tenisz és a tollaslabda keverékének számít, ma pedig már világszerte több százezer játékos űzi. Az elmúlt években a klubokhoz csatlakozók számában 50-100% közötti növekedés volt tapasztalható.

Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra és érdekességekre, akkor keressük fel Aladar Kollar honlapját ezen a linken, ahol még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat