Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 06. 07:42, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Bankkártyák: magas szintű védelem

Bankkártyák: magas szintű védelem

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártyaelfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a bankkártyás ügyfeleknek.

A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára, már a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózatot pedig 98 százalékban felkészítették a chipkártyák elfogadására – mondta Fejes Kálmán, a MasterCard biztonsági vezetője a nemzetközi kártyatársaság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A kártyatársaság dokumentuma szerint Fejes Kálmán kiemelte: „A magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya-tranzakciók monitorozását és szűrését." Hozzátette: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt-e, szükség van-e a kártya letiltására, ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálattól függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártyahasználatot – mondta a szakember.

Rámutatott: a kártyabirtokos is figyelemmel kísérheti saját kártyás költéseit. Magyarországon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatás – melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban. Az SMS-értesítő segítségével gyors, hatékony visszajelzést kaphat az ügyfél a vásárlások adatairól; ha jogosulatlan tranzakciót észlel, haladéktalanul értesíteni tudja a bankot és intézkedhet az azonnali letiltásról – tette hozzá Fejes Kálmán.

Kiemelte: a bankok, együttműködve a MasterCarddal, igyekeznek nemcsak a fizikai üzletben végrehajtott, hanem az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. Ma már minden magyar e-kereskedő használja a MasterCard internetes biztonsági szabványát, a MasterCard SecureCode-ot. Az elmúlt évek fejleménye az is, hogy a magyar webáruházak túlnyomó többsége „nem látja” az ügyfél adatait, hiszen az internetes fizetés nem a kereskedő weboldalán, hanem a bank fizetési felületén történik.

Fejes Kálmán elmondta: az innovatív kártyás fizetések fejlesztésénél is elsődleges szempont a biztonság, ezt mind a chipkártyára épülő, érintés nélküli PayPass bankkártyáknál, mind a MasterCard Mobile alkalmazásnál sikerült megvalósítani.

A kártyabirtokos is sokat tehet azért, hogy adatai, pénze ne kerüljön veszélybe. A legalapvetőbb biztonsági szabályok között említette a MasterCard szakértője, hogy ügyeljenek a kártyabirtokosok arra, hogy a kártya ne kerüljön máshoz, vigyázzanak rá. Fontos, hogy a PIN kódot soha ne tartsák a bankkártya közelében, ne írják rá például a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezzék le a számsort, inkább tartsák fejben, és a PIN kód ne legyen egyszerűen kitalálható számsor, például születési dátum – emelte ki.

Arra is figyelmeztetett Fejes Kálmán, hogy ha a kártyatulajdonos a bankkártyáját elvesztette, és a PIN kódja illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, illetve a kártyája kikerült a felügyelete alól, például ottfelejtette valahol, azt a bankja ügyfélszolgálatánál azonnal tiltassa le.

Fontos az is, ha az automata elnyelte a kártyáját és nem akarja visszaadni, tiltassa le azonnal a bankkártyát, emellett ne válaszoljon olyan – állítólag – a bankjától érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavának, bankkártyás és egyéb személyes adatainak a megadására kérik – emelte ki a MasterCard biztonsági vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni