Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 06. 18:11, hétfő | Helyi

A jót könnyű megszokni

A jót könnyű megszokni

Nyissuk ki a szemünket, döntsük el, hogy tetszik-e, és ha picit is látunk benne kedvelni valót, akkor szoktassuk hozzá a szívünket is.

... mert az, hogy mi a fontos az életünkben, mi a szép és mi az, ami nekünk rendeltetett az első sorban rajtunk múlik, hogy meg tudjuk-e szokni, szeretni, érteni és érezni azt, aki, vagy ami körülöttünk van.

A város szíve

A legelső, ami a szemünkbe tűnik a főtér. Most a kockakövek vizsgálatán túl, bár több ezer darabot helyeztek le a térkőből, azt nézzük meg, hogy igazi tér-e, olyan tér alakult-e ki, ami odagyűjti az embereket. Ha a fotókat nézzük a közösségi portálokon s a híradásokon, akkor ez mindenképpen megvalósult.
Hogy miből is áll? A térkő között a piros klinkertégla, a fekete lapok gránitból vannak. A medencében a fúvókák 3 méter magasra emelik fel a vízsugarat. Számítógép program szabja meg, hogy mikor írjon le ívet, mikor szökkenjen a magasba. A világítása a tervező szerint nem színes, sokkal elegánsabb, így az épület együttes között a sárga fény.
A téren padok, dísznövények. A növényeket úgy választották ki, hogy nem csupán szépek legyenek, s szemet gyönyörködtetőek, de a kezelésük is praktikus legyen. Hiszen csak az élő, egészséges növények simogatják a lelket. A régi fák közül, amelyeket lehetett megmentettek, s betervezték a tér szerkezetébe. A kivágottak helyett újakat ültettek.
A félévszázados vezetékeket felszedték, újat tettek le helyükre, így jó ideig nem kell és nem is szabad a felújított térhez javítás miatt nyúlni. Megújult a gáz, a fűtés, a víz, a telefon, a kábeltévé, a villanyhálózat. Hosszú hónapokig ez a kevésbé látványos, ám el nem hanyagolható munka folyt. S gondolom, senki nem lepődik meg, de igazolva azt, itt sincs ez másképp, a vezetékek, nem ott és nem úgy helyezkedtek el, ahogy a tervrajzokon látszik, és ezért nagyon óvatosan, egyeztetve a tulajdonosaikkal lehetett a bontásokat elvégezni.

Az új kormányablak


Legelőször az új kormányablak készült el. A régi házasságkötő terem lett átfazonírozva. A kilógó épületrészt lebontották, így valóban kinyílott a tér a Dunára, igazi sétánnyá vált. S Palotás József 56-os szobra is végre kiteljesedett.
A főtér ezzel az épülettel kiegészítve igazi hivatali negyeddé vált. A Városháza, a járási hivatal, a bíróság mellett a kormányablak elhelyezése egy kis távolságon belüli hivatali ügyintézését tesz lehetővé. Az épületrész alapterülete összesen 390 négyzetméter. Az építési beruházás összköltsége mintegy 53,7 millió forint, amelyből 19,5 millió forint uniós forrás, Városháza funkcióbővítő revitalizációja projekt egyik része. Azaz a Városháza megújulásának egyik állomása lett. Nem csupán külsejében, hanem belső kialakításában és funkciójában is rendkívül korszerű hivatalt kaptunk.
Az újonnan kialakított kormányablak épülete akadálymentesített, így a fogyatékkal élők számára is könnyen megközelíthető. Az egységes arculathoz hozzátartozik a kisgyermekek részére biztosított játszósarok. A mellékhelyiségek is akadálymentesítettek, valamint van akadálymentes fotobox is. Új berendezéssel és korszerű technikai eszközökkel felszerelt, annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű államigazgatási szolgáltatást tudjanak nyújtani az ügyfelek részére.
Új parkolókkal is gazdagodott a hivatal, ezáltal megkönnyítve az ügyintézését.

A körforgó


Amikor valakik megkérdezik, hogy mi került ezen közel 1,8 milliárdba? Ennyi volt ugyanis a teljes beruházás az áfás uniós támogatása. Az áfa persze az államé, tehát 1,2 milliárd maradt-, amelyhez egy fillér önrészt sem kellett adnunk, s direkt és címzetten városközpont kialakításra lehetett fordítani, akkor fel kell, hogy soroljuk az épületek mellett az új körforgalmi csomópontot is. Ebben ugyan nem lehet sem játszani, sem házasodni, de még ügyet intézni sem, de végtelenül fontos volt városunk mindennapi életében. A közlekedést és a parkolást segíti elő. Végtelen sok közmű-felderítés és kiváltás, új közművek kiépítése, útburkolat, parkolóhely.

A játszótér és a sportpálya


Ahogy kiérünk a főtérről a Duna-partra,elhaladunk a játszó- és sportpálya mellett. Májusi átadása óta, csak addig nem volt használatban, amíg a garanciális javításokat elvégezték. Nem volt elégséges a korábban meghatározott lejtése, s nagyobb dőlésszöget kellett neki adni, hogy az eső akadálytalanul elfolyhasson.
Néhány paraméter: 14×26 m burkolat: aszfalt. Az üzemeltetője egyelőre az önkormányzat, amely dönt arról, hogy ezt a jogát mely társaságra vagy szervezetre ruházza majd át.
A pálya alkalmas kosárlabda, kézilabda, kis pályás focira is, de csak úgy rúgni a labdát. Kerítés óvja meg a közlekedőket és a játszótéren szórakozókat. S még mellette új parkolókat is kialakítottak az út két oldalán.
Az úttest másik oldalán található az európai színvonalú játszóterünk. Az átadása óta gyakorlatilag telt házzal működik. A 35 játékelem, a legkényesebb előírásoknak is megfelel. A kisbabáktól a kamaszokig mindenki talál kedvére valót. A homokozóban készül a vár, de a kalandpark is vonzza azokat, a kamaszokat, akik ki szeretnék próbálni, milyen erősek és ügyesek.
A játszótér különlegessége, nem csupán az, hogy maguk a játékok, amelyek ötven millió forintba kerültek, hanem az is, hogy rendkívül hosszú, sok-sok év garanciát vállalt rájuk a tervezőjük. A 120 négyzetméteres épület, egyszerre játszóház és kiszolgáló létesítmény. Azaz a gyermekeknek és szüleiknek mosdó, pelenkázó hely is áll a rendelkezésére. Képzett szakemberek foglalkoznak a gyermekekkel naponta. A játszótér és ház üzemeltetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ők biztosítják a szakembereket is, hogy valóban élmény és szórakozás lehessen idejárni.

Házasságkötő terem a C szárnyból

A volt C-szárnnyal nagyon nem volt okunk már büszkélkedni, sok féle terv készült, de maradt minden évtizedeken keresztül az enyészetnek. Most értettük meg, hogy a Városháza projekt nevében mit is jelent az, hogy funkcióbővítés.
Idekerült az anyakönyvi hivatal, itt történnek az esküvők, rendezvények, s az alsó szinten maradt a közgyűlési terem is. Egy hangulatos büfé került az előtérbe. Minden letisztult, finom vonalvezetésű, modern és elegáns. Végre gondoltak azokra is, akik nehezebben járják a lépcsőket, s egy halk lift suhan felfele az emeletre. Fölül 200 fő befogadására alkalmas nagy terem várja a vendégeket, amelyet felezni, negyedelni is lehet az igényeknek és az elképzeléseknek megfelelően. Az alsó szint vörös mészkő borítása belesimul a felső rész szürke mészkőibe, elegáns vékony faparkettákat álmodott meg a tervező a belső terem borítására, amely szépen fénylik a nagy üvegfalon átszűrődő napsütésben. A volt színpad rész a hivatal, külön-külön kis szobákban fogadják az anyakönyvi hivatal munkatársai az ügyfeleiket. Ennek az épületnek az átépítése okozta a legnagyobb gondot, a valóság és korabeli tervrajzok köszönőviszonyban sem voltak egymással. A felülről függesztett emelet stabil megoldása építészeti kreativitást és bravúrt igényelt.

Hogyan tovább?
Amikor valaminek a felújításába fogunk, akkor derül ki, hogy mi mindent kellene még megcsinálnunk. Az elmúlt évtizedek után végre épült is valami városunkban. S most már vérszemet kaptunk. Jó lenne, ha folytatódna a múzeum épületével, az irodaház, a mozi és az előtte való tér, az egész Vasmű út… Hol is van vége a belvárosnak? Talán mindig a következő térnél, padnál, háznál, burkolatnál… azaz folytatnunk kell. Mert megérdemeljük, mert a szépség és a rend nekünk is jár.

Címkék: belváros, Főtér

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.