Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 07. 11:31, péntek | Helyi

Beruházás Táborállás jövőjéért

Beruházás Táborállás jövőjéért

Dunaújváros harmadik partfal-stabilizáló beruházása szakmai tanfolyamnak is beillő projektindítója, amely nem várt méltatással és köszönettel is kiegészült

„Önöket külön köszönet illeti azért, hogy annyira komolyan vették ennek a feladatnak a megoldását. 2011 elején az önkormányzat más források időleges, vagy végleges felhasználásával lehetőséget biztosított arra, hogy ezen a területen egy kísérleti projektet megvalósíthassunk. Aminek az eredményei a kivitelezés számára nagyon sok információt adtak, de gondolom, a tervezők munkáját is elősegíthették. Ez is mutatja a lakosságnak, hogy az önkormányzat a lehetőségeit – véleményem szerint – meghaladó mértékben foglalkozott ezzel a problémával. Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy arról számolhatok be: a tervezett ütem előtt haladunk már.

Még mindig mozog a talaj

Városunk vezetőiről ezt a méltató értékelést nem más mondta, mint Szemes István a Nagykovácsi székhelyű szak-kivitelező cég, a Sycons Kft. ügyvezetője. A megszólalási alkalom pedig a Táborállás alatti 346 millió forint értékű partstabilizációs projekt indító értekezlete volt.
A tervezett ütem előtt haladás azt jelenti, hogy az Ivó utcában december közepéig elkészülnek a 60 centi átmérőjű, mintegy 20 méter mélységet elérő kavicstestek, amelyekbe talajvízszint-ellenőrző kutak is lesznek. Kijelölt helyeikre telepítik a mozgásvizsgálati pontokat. Előre hozták a nagyméretű talajrepedések betömedékelését és tereprendezését is, mert kiderült, hogy a tervezés idejében rögzítetthez képest további függőleges talajmozgást tapasztaltak. Fontossá vált a csapadékvíz talajba jutásának mielőbbi megakadályozása. Hozzátette, hogy a december 15-ére szóló ígéretük akkor tartható, ha túl sok hó nem húzza keresztbe a számításukat. Megjegyezte, hogy a nagyobb talajmozgás miatt a tervezettnél több, mintegy 20 – 25 fát is ki kell vágniuk a kérdéses területen.

Érdekes jogi probléma

A projektindító értekezletet természetesen Cserna Gábor polgármester nyitotta meg, aki röviden szólt a 2013. október végéig befejezendő munkálatok jelentőségéről, me4gemlítette, hogy a pályázatban szereplő munkák megbízást nyert cégei a partfal más szakaszainak rekonstrukciós munkáinál már bebizonyították hozzáértésüket és jó munkát végeztek. Végül megköszönte a hivatal apparátusának a sikeres pályázat érdekében végzett munkáját.
A tervezőtől (Szél Tamás, Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft.), valamint a projektmenedzsertől (Nemes Józsefné főtanácsos, polgármesteri hivatal) többek között arról értesülhettek a résztvevők, hogy a lösz-altalajban „rendhagyó képlet” a táborállási geológiai képződmény, ott mederbe terelt medenceszerűség van a mélyben. Az átázott talajtest ezért nem a klasszikus módon szakadt le. A tervezett beavatkozásoknak az adott helyzethez kell illeszkedniük.
Érdekes jogi problémára is rávilágított előadásában a tervező. Nevezetesen arra, hogy a talajtest helyenként 2 – 3 méterrel „odébb ment”, azaz kicsúszott a jelenlegi ingatlan-nyilvántartás hatálya alól.

A város 52 milliót tesz hozzá

A kivitelezés során 2753 folyóméter víztelenítő dréncsövet juttatnak a talajba, víztelenítő ejtőkutakat építenek, 10 monitoring figyelőkutat, 24 fix mérőpontot telepítenek, elvégzik a partfal-repedések tömedékelését és tereprendezését negyed kilométer hosszúságban, kiépítik az Ivó utca vápás vízelvezetését és helyreállítják az Üdülő sor burkolatát.
A projekt legfontosabb adatai: Dunaújváros önkormányzata tavaly januárban nyújtotta be pályázatát, amit szeptember közepén – halasztott hatállyal – írtak alá. Feltétel volt ugyanis a beavatkozással érintett ingatlanok tulajdonosai mindegyikének hozzájárulása, ami november közepére született meg. Ezt követte a kivitelezés pályáztatása, a kivitelező kiválasztása, amely a kőtár alatti partrézsű helyreállításában már korábban részt vett és bizonyított.
A Táborállás alatti projekt bruttó költség3 346 millió forint, amelyből a város önrésze 51,9 millió forint, így a pályázati támogatás 85%. A beruházás befejezésének tervezett határideje 2013. október 30., amibe még három hónap próbaüzem is beleértendő.

Ha más mondja, hitelesebb

Végül tartogatott meglepetés-információt a rendezvényzáró pohárköszöntő is, amit dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott mondott.
Új feladatkörének egyik első ügye a kulcsi partcsúszás volt 2011 januárjában. A történteket és a teendőket így elevenítette fel: Februárban megkerestük a miniszterelnököt és azt mondtuk, ennek a térségnek segítség kell. Megszületett egy kormányhatározat, amely arra érte/utasította a minisztériumokat, hogyha pályázat érkezik a válság sújtotta területről, azt soron kívül támogatni kell.
Az elmúlt közel két évben már történt Ercsiben partfal megerősítés, Kulcson tereprendező közmunka, Dunaújvárosban partvédelmi rehabilitáció a kőtár és város alatti szakaszon, majd az újabb projekt most indul Táborálláson. Alig egy hónappal ezelőtt pedig Kulcs nyert el újabb 300 millió forintot nyert el. A Kulcs Rácalmás Dunaújváros szennyvízelvezetésről szóló dokumentumot pedig most szombaton írták alá az érdekelt polgármesterek.
Itt köszönetbe fordultak a kormánymegbízott szavai: Megköszönte a kivitelezőnek, hogy méltató szavakkal illette Dunaújváros önkormányzatát, mert más az, ha ő mondja, mintha én tenném. Megjegyezte, a városban nem azt hallani, hogy mi mindent tett a helyi önkormányzat Táborállásért. milyen aktívan dolgoztak azért, hogy jövő ilyenkorra ünnepélyes keretek között szólhassunk arról, mit nyújt az ott élőknek a most bemutatott projekt.
Cs. Gy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.