Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Bevált az új balatoni horgászrend, nem emelik a horgászjegyek árát

Bevált az új balatoni horgászrend, nem emelik a horgászjegyek árát

Bevált a Balatonon az év elején bevezetett új, korábbinál szigorúbb horgászrend, december elejére befejeződnek az idei haltelepítések, és jövőre nem emelkednek a horgászjegyek ára - hangzott el kedden a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nyilvános haljelölése és haltelepítése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Siófokon.

Füstös Gábor vezérigazgató a változatlan horgászjegyárakat a gazdasági válsággal, a tó alacsony vízszintje miatti nehézségekkel és azzal indokolta, hogy a Balaton "nagy közösségi víz kíván maradni".
Beszámolója szerint idén az aszály miatt a korábbi éveknél nehezebb a halgazdálkodás. A tógazdasági haltermelés költségei számottevően nőttek a szükségessé vált víz-szivattyúzás és hal-levegőztetés miatt.
Az idei balatoni haltelepítések december elején fejeződnek be. A tavalyi előteljesítéssel együtt eddig 310 tonna két- és háromnyaras ponty került a tóba (350 tonna a kötelező telepítendő mennyiség). Egynyaras süllőből a társaság éves telepítési kötelezettsége 60 ezer darab, amiből eddig 38 ezret helyezetek a vízbe. Csukából 250 ezer darabot kell telepíteni, amit a napokban elérnek. A tavalyi harcsaelhullás miatt a társaság a kötelező feladatokon túl 300 jelölt harcsát engedett eddig a tóba, és további 700-at tervez.
Az őshonos halak állományának erősítéséért terven felül vízbe kerül 400 kilogramm compó és 1000 kilogramm aranykárász. A telepített halak a társaság Balatonlelle-Irmapusztai, a Buzsáki, valamint a Balatonföldvár-Töreki halgazdaságából, valamint a Balaton Agrár Zrt. fonyódi halastavaiból kerülnek a Balatonba.
Turcsányi Béla, a cég halgazdálkodási igazgatója ismertette: év végéig több mint kétezer jelölt halat engednek a tóba, amelynek alig több mint tíz százalékáról kapnak visszajelzést a horgászoktól. Ám az így nyert információkból is fontos következtetéseket tudnak levonni, egyebek közt a halak vándorlási szokásairól és növekedési üteméről.
A Balatonba 2003 novemberétől a mai napig összesen 11 527 jelölt ponty, süllő, széleskárász, harcsa és compó került, amelyekről 1 511 visszajelzés érkezett. Ezek alapján tudható egyebek közt, hogy mekkora méretű halakat érdemes telepíteni és hol, továbbá kiderült, hogy a telepített pontyok döntő részét egy éven belül kifogják, vagyis a pontyállomány horgászati kihasználtsága extrém magas, e halfaj horgászfogásai pedig szinte teljes egészében a telepítésektől függenek.
Nagy Gábor horgászturisztikai menedzser arról beszélt, hogy az év elején bevezetett új szemléletű balatoni horgászrend bevált, a horgásztársadalom számára is elfogadhatónak bizonyult, így jövőre is az marad érvényben néhány kisebb módosítással. A korábbinál szigorúbb horgászrend fő feladata a süllő és a nagy pontyok védelme, továbbá a balatoni halállomány fenntartása és fejlesztése. A süllőnél máris érezhető a javulás, ami egyrészt a horgászfogásokban, másrészt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatási eredményeiben tükröződik. Ez utóbbi szerint nagyon jó volt az idei süllőszaporulat, ami a márciusi-áprilisi korlátozásoknak is köszönhető. A horgászrend szerint márciusban tilos ragadozóhalra horgászni, áprilisban pedig csak a partról szabad horgászni, hogy a többségében nyílt vízen lévő süllő ívó-helyek zavartalanok maradhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során