Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 18. 07:39, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Bíróságon próbálja visszaszerezni a védelmi pénzt egy japán bártulajdonos

Bíróságon próbálja visszaszerezni a védelmi pénzt egy japán bártulajdonos

Beperelte a legnagyobb japán szervezett bűnözői csoport vezetőjét egy bártulajdonos, aki a maffiának befizetett védelmi pénzt akarja visszaszerezni.

A csütörtöki japán sajtóhírek szerint ez az első eset, hogy valaki jogi úton szállt szembe a Japánban jakuzának nevezett bűnszervezetekkel.
A nagojai bártulajdonos 17 millió jenes (38 millió forint) kártérítést követel a Jamagucsi-gumi nevű jakuza vezetőjétől, Sinoda Kenicsitől, mivel állítása szerint a bűnszervezet tagjai 1998 és 2010 között havi 30-100 ezer jenes védelmi pénz megfizetésére kényszerítették, s azzal fenyegették, hogy ha nem fizet, felgyújtják a helyet.
A nő keresete szerint Sinodát munkáltatói felelősség terheli a Jamagucsi-gumi által elkövetett zsarolásért.
A jogi akciót a szervezett bűnözés elleni törvény 2008-as módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jakuza vezetői perelhetővé váltak a beosztottjaik által elkövetett cselekményekért. Sajtóhírek szerint egy másik bártulajdonos is azt tervezi, hogy beperli Sinodát, arra hivatkozva, hogy a Jamagucsi-gumi tagjai felgyújtották kocsmáját. A tűzben meghalt egyik férfi családja is jogi úton akar kártérítést szerezni a bűnszervezettől.
Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 erőszakszervezetet tart számon, amelyek hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkeznek. A bűnszervezetek a hagyományos alvilági tevékenységek mellett érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, egyes sajtóhírek szerint a fukusimai sugármentesítésben is tevékeny szerepet vállaltak.
Habár Japánban jóval megengedőbbek a hatóságok a jakuzával szemben, mint más országokban, a bűnszervezetekre vonatkozó törvények, valamint a csoportokkal szembeni hatósági fellépés is egyre szigorodik.
A 27 700 tagot számláló Jamagucsi-gumi legutóbb azzal hívta fel magára a sajtó és a rendőrség figyelmét, hogy magazint adott ki tagjai számára, a hatóságok szerint azzal a céllal, hogy erősítse az összetartást a csökkenő erejű szervezeten belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).