Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 16. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Brüsszel elutasítja a homofóbia minden formáját

Brüsszel elutasítja a homofóbia minden formáját

Brüsszel városa elutasítja a homofóbia minden formáját, a belga főváros mindenki számára nyitott és mindenki irányában toleráns - ismerteti a belga főváros polgármesterének közleményét pénteki számában a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap miután egy meleg pár erőszak miatt feljelentést tett az őket bántalmazó rendőrök ellen.

A két fiatal férfi múlt pénteken egy koncertről távozva keveredett szóváltásba a rendőrökkel, akik eleinte mindössze arról tájékoztatták őket, hogy át kell menniük az utca másik oldalára, mert az az oldal, ahol mentek, le volt zárva. Az RTBF belga közszolgálati televízió beszámolója szerint a rendőrök azt követően dühödtek fel, hogy az egyik férfi viccelődni kezdett velük.
"Akkor szabadultak el végleg a dolgok, amikor elővettem a mobilomat, és közöltem, hogy akkor most felveszem a történteket, mert úgy éreztem, hogy a rendőrök túl messzire mennek" - magyarázta a televíziónak az egyik férfi jól látható véraláfutással a jobb szeme alatt. A férfi szerint ekkor 4-5 rendőr körülvette, a földre nyomta és ütlegelni kezdte.
"Csak annyit kérdeztem, hogy milyen okból intézkednek velünk szemben, erre négy pofon volt a válasz, a rendőr pedig büdös balos szarnak és mocskos kis buzinak nevezett" - mondta a pár másik bántalmazott tagja.
Az ügyet az ügyészség és a rendőri visszaéléseket vizsgáló állandó bizottság, a Comité P is vizsgálja. Az érintett rendőröket kihallgatták, a vizsgálat végéig azonban a rendőrség a konkrét ügy részleteiről nem nyilatkozik.
"Ha bebizonyosodik, hogy a vádak igazak, annak súlyos következményei kell, hogy legyenek. Ez a viselkedés elfogadhatatlan" - jelentette ki Ilse Van De Keer, az érintett brüsszeli kerület rendőrkapitánya.
Freddy Thielemans, Brüsszel polgármestere közleményében világossá teszi, hogy a belga főváros mindig is azért küzdött, hogy a városban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség tagjai is otthon érezhessék magukat, és a városvezetés a homofób diszkrimináció minden formája ellen fellép, kiáll az esélyegyenlőség mellett, a polgármester pedig a brüsszeli melegfelvonulást is nyíltan támogatja.
"A homofób erőszak minden formája elfogadhatatlan. Brüsszel mindenki számára nyitott és toleráns, és itt a jövőben is mindenki szabadon kinyilváníthatja, hogy kihez vonzódik" - nyomatékosította üzenetét Thielemans.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése