Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Brüsszelnek nem tetszik a magyar üzemanyag-jelölés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar üzemanyag-jelölés

Több uniós ország is kifogást emelt a magyar kormány üzemanyag-jelölési tervezetéhez - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság, Ausztria és Lengyelország is véleményt fűzött a magyar üzemanyag-jelölési rendszer kiküldött tervezetéhez, de aggályait fejezte ki az elképzeléssel kapcsolatban Csehország, Románia és Szlovákia is. Ezek az országok főként az áruk szabad áramlásának uniós alapelvét látják veszélyeztetve azáltal, ha Magyarországon adalékolás nélkül nem lehetne forgalomba hozni az unió által szabványosnak ítélt benzint és gázolajat.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tavaly év végén a gazdasági bizottság nevében nyújtotta be a parlamentnek az üzemanyag-jelölésről szóló elképzelést. Indoklása szerint erre a származás nyomon követésére, a nagyarányú hazai visszaélések ellen és persze a nemzetközi példák miatt van szükség. A rendszer működtetésére literenként több forintot, összességében évi 10-20 milliárdot szednének be az autósoktól. A tervezeten a nagy hazai kútláncok felhorgadtak, mondván: nem tudnak jelentős visszaélésekről, az adóhatóság jól végzi a munkáját, hasonló külföldi gyakorlat nem ismert, az üzemanyagár-emelő terv a legális kútcégeknek felesleges macera. Érdekképviseletük, a Magyar Ásványolaj Szövetség kérte Rogán Antalt, mutassa be a tervezet alapjául szolgáló tanulmányokat. A tiltakozások révén a parlament néhány helyen pontosított, illetve jövő júliusra tolta ki az indulás tervezett időpontját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).