Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 20. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: orientpress

Csődöt jelentett Detroit városa

Csődöt jelentett Detroit városa

Hivatalosan csődöt jelentett Detroit városa. Ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államokban. Az amerikai autóipar bölcsőjeként és fővárosaként emlegetett Detroit nehéz helyzete már eddig sem volt titok: márciusban válságmenedzsert neveztek ki a város élére, miután egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy a városban pénzügyi szükségállapot alakult ki. A nagyváros hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becsülik.

Már februárban megjelentek a hírek, akkor a várost egy hajszál választotta el attól, hogy Michigan állam irányítása alá kerüljön, miután egy, a kormányzó által kinevezett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a városban pénzügyi szükségállapot alakult ki. Egy hónapot adtak a helyi vezetőknek arra, hogy eldöntsék a hogyantovábbot. Detroit-nak azonban úgy tűnik, nem volt programja a pénzügyi helyzet 'korrigálására'.

Az 'amerikai autóipar bölcsőjének' éves deficitje az idén elérheti a 327 millió dollárt; a hiány tavaly meghaladhatta a 900 millió dollárt. A hosszú távú kötelezettségek több mint 14 milliárd dollárra rúgnak, és Detroit eljutott oda, hogy a városi alkalmazottak nyugdíj- és egészségügyi ellátása területén képtelen folyó kiadásait újabb kölcsönök felvétele nélkül rendezni. Az autóipar hanyatlására vezethető vissza egyértelműen a város pénzügyi agóniája. Az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza a lakosságszám, főleg mióta a túlélésért küzd a General Motors, a Ford és a Chrysler. A város körzetében a munkanélküliségi ráta több mint 15 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).