Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. November 19. 07:36, hétfő | Helyi
Forrás: Csiri Bence

Csontörő és Chuck Norris helyett a Híd győzött

Csontörő  és Chuck Norris helyett a Híd győzött

November közepén tésztahíd építő versenyt rendeztek a Dunaújvárosi Főiskolán a Tudomány hete nevű sorozat keretében.

Kíváncsi voltam mi történik egy ilyen versenyen, ezért én is ellátogattam a helyszínre. Kiderült, hogy a legnagyobb terhelhetőségű hídat keresik, melyet 1 kg száraztésztából kell előállítani. Oktatási célja a szerkezetek statikai és szilárdságtani megismerése. Természetesen nagy kézügyességet és türelmet igényel ez a munka. Segítségül bármilyen ragasztóanyagot fel lehet használni, a kikötés csupán annyi, hogy ne rontsa a tészta szilárdságát.

A kész szerkezet két végét alá lehet támasztani, a közepén pedig súlyokkal lehet terhelni. A szépség illetve a teherviselő kategóriákban mérkőztek meg egymással a csapatok. Azt gondoltam, hogy csendes szemlélődésben fog zajlani az esemény, de ez nem így történt. Ehelyett végig jó kedv uralkodott: minden résztvevőt megtapsolt a közönség és mindenki vette a poénokat.

A csapat, illetve híd nevek is viccesek voltak, pl: Csonttörő, Remény, Chuck Norris. Hangos ováció kísérte a jobbnál jobb eredményeket. Az indulók lelkesen készültek a megmérettetésre, 40-60 órán keresztül készítették a hídakat. Az ismerősökből, barátokból álló csapatoknak tetszett a kihívás, az érdekes feladat, ezért jelentkeztek a versenyre. A győztes csapat tagjai a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói, (Bogó Roland, Héder Zsolt, Gutenkunst Ábel) az ő hídjuk(„A híd”) bírta el a legnagyobb terhelést. Formáját tekintve hasonlított a világrekorder hídra, de terhelhetőségben még elmarad tőle.

A világcsúcsot is egy magyar fiatal tartja. Márkos Szilárd az Óbudai Egyetemen, a Tudományok Hídja rendezvény keretében érte el a 611,8 kg-os rekordot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.