Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Június 30. 04:06, szerda | Helyi
Forrás: MMK-Szente Tünde

Csupa kéj az éj

Csupa kéj az éj

Az MMK udvarára tervezett estet a nőstény szúnyogok a ház falai közé űzték, miként a tűzvarázslók elkergetik a bajokat az év legrövidebb napján. A népszokás szerint a hagyomány továbbvivői nyárközépi tűzgyújtással próbálják t

Az MMK udvarára tervezett estet a nőstény szúnyogok a ház falai közé űzték, miként a tűzvarázslók elkergetik a bajokat az év legrövidebb napján. A népszokás szerint a hagyomány továbbvivői nyárközépi tűzgyújtással próbálják támogatni a Napot a sötétséggel vívott harcában. Kárpótlásul a szívekben mégis csak lángra kaptak a szenvedélyt rímekbe fogó verssorok. Ezúttal Szent Iván éjjele ihlette irodalmi szemelvényekből válogatott a versszínpad alapító társulata. A Nap évenként ismétlődő útjának egyik fontos állomása a nyári napforduló, amelyet Európa szerte tűzünnepként köszöntenek. Ma is tovább él ez a szokás, amely a megtisztulás, a szerelem, az egészség és a termékenység mágikus praktikáinak gyakorlására alkalmas.

 

Nagy László Tűz című verse és Szabó Lőrinc A nyugodt csoda, a zengő, boldog, nyári éjszaka  keretezte Csáki Anna, Tőzsér Árpád, Kari Sára, Pilizota Szandra, Goethe, Malik Marel, Deanna J. Conway, Vörösmarty Mihály, Dsida Jenő, Lázár Ervin, Áprily Lajos, Varró Dániel, Kondor Ilona, Petőfi, Heltai Jenő gondolatait. A nimfák vigadoztak, a tüzek táncoltak, beköszöntött a szivárványos éjszaka bíborszínű mosolyok közt. Meghallgattuk egy bús férfi panaszait a nőről, és jót derültünk – magunkon - V. Kulcsár Ildikónak hála.

 

Jó társaságba kerültem, tündérek közé, galagonya tündérek, tündérlovagok, tündérkirályok, tündéri hölgyek, csillagos éj tündérek, hétfejű tündérek, a világ legjóságosabb tündére, Weöres Sándor tündére, a Bóbita és Csongor Tündéje társaságába. Engem megérintett. Köszönöm Íriszesek! Ennél szebb névnapi ajándékot nem is remélhettem. Ja, és a címben a csupa kéjes éjt Mészöly Dezső bácsitól kölcsönöztem (Nimfák vigassága).

 

                                                                                                                      Szente Tünde

 

 

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.