Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 28. 17:06, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg

- tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb jelentése tartalmáról az MTI-t pénteken.

Kiemelték: december 21-én 17 órától a spot ár Németországban és az egész régióban 620 euró volt megawattóránként, ami az előző évi ár csaknem 14-szerese.

Decemberben az éves termék ára is extrém ingadozást mutatott: a hónap legmagasabb értéke december 22-én a német piacon jelentkezett 324,6 euróval megawattóránként, ami több mint duplája volt a hó eleji értéknek - jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült, a bruttó fogyasztás tavaly decemberben 5,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. December 9-én negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord; az új csúcs 7361 megawatt volt - ismertették.

A 28 európai ország adatai alapján összesített decemberi nettó villamosenergia-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal emelkedett.

A közleményben arra is kitértek, hogy a decemberi áremelkedések hátterében az volt, hogy a rendkívül alacsony német szélerőművi termelés pótlásához - a sosem látott földgáz árak mellett - volt szükség a gáztüzelésű erőművek termelésére. A hónap végén csak az enyhe időjárás és a német szélerőművi termelés felfutása mérsékelte az árakat.

A villamosenergia-ár ingadozásának másik fő mozgatórugója a hónap során a földgáz árának ingadozása mellett a szén-dioxid árának emelkedése volt.

A MEKH adatai szerint a magyar termelés csak 1,3 százalékkal tudott bővülni, mivel a Paksi Atomerőmű egyik blokkja december 16-ig éves karbantartás miatt nem állt rendelkezésre. A szezonális hatásoknak megfelelően a naperőművek csak a termelés 2,6 százalékát tudták biztosítani, és a magas jövedelmezőség ellenére a lignit tüzelésű erőművi termelés is csökkent. E hatásokat a gáztüzelésű erőművek teljesítményének 32 százalékos növekedése ellensúlyozta.

Az áramkereslet kielégítéséhez az import növelésére is szükség volt: a nettó import a fogyasztás 32,2 százalékát fedezte. A szokásos szlovák és ukrán import mellett a többlet Románia és Szerbia irányából érkezett. Ausztriába az alacsony vízierőművi termelés miatt továbbra is exportált az ország - tájékoztattak a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére