Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2013. Január 10. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Depressziót okoznak a diétás italok?

Depressziót okoznak a diétás italok?

Egyes szakértők szerint depressziót okozhatnak a diétás italok, miután egy nagyméretű, 250 ezer fő bevonásával készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a depresszió gyakoribb azok körében, akik gyakrabban fogyasztanak mesterségesen édesített italokat - számol be a BBC. Több szakértő azonban megkérdőjelezi az összefüggést.

Míg az édesítőszerrel készült üdítők növelik, addig a kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát - erre a következtetésre jutott a tanulmány. Azok, akik napi négy csésze kávét megittak, a tanulmány tízéves ideje alatt 10 százalékkal kisebb eséllyel diagnosztizáltak depresszióval, mint azokat, akik nem fogyasztottak rendszeresen kávét.

Ugyanakkor azok, akik naponta négy doboz vagy pohár szénsavas diétás üdítőt, vagy mesterségesen édesített gyümölcslevet fogyasztottak el, egyharmaddal megnőtt az esélyük a depresszió kialakulására.

Dr. Honglei Chen kutatásvezető elmondta: 'A kutatás eredménye azt sugallja, hogyha az illető csökkenti a diétás italok fogyasztását, vagy azokat kávéra cseréli, jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.'

Mások azonban megkérdőjelezik a tanulmány állítását, mondván, hogy azok az 50-80-as éveikben járó amerikaiakra vonatkoztak, és közel sem biztos, hogy más populációra is érvényesek az eredmények. Az édesítőszerek biztonságosságát pedig szakértők vizsgálják, s a piacon már kiváló múlttal rendelkeznek.

Címkék: depresszió, italok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 06:00, szerda | Életmód

Magyarország elérte a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt - jelentette be az energiaügyi miniszter Kalocsán.

2024. Február 27. 14:32, kedd | Életmód

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.

2024. Február 27. 08:28, kedd | Életmód

Honfoglalás kori kunfakóhoz hasonló ló tenyésztését kezdték meg Magyarországon

A honfoglalás kori kunfakóhoz hasonló ló tenyésztéséről, kiképzéséről és a hagyományőrzésről is beszéltek a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón a Magyarságkutató Intézetben.