Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. December 18. 23:50, vasárnap | Helyi

Divat és a gyermeknevelés

Divat és a gyermeknevelés

Digitális világ, modern hétköznapok, nagyon sok a csonka család, ami körülveszi a gyerekeket. Dobráné Szabó Márta, a Dunaújvárosi Bölcsődék igazgatója szerint mai kisgyermekek sem problémásabbak elődeiknél:

- Egyszerűen másképp kell bánni velük. Szélesebb látókörrel rendelkeznek, a bölcsődei játékok közül a játéktelefon, játék számítógép az, amit először levesznek a polcról, és azokat biztonsággal használják. Ezzel nincs is semmi gond, csak más módon kell őket lekötni, megszólítani.


- Tudjuk, hogy a legtöbb változás a családi környezetből ered. Ebben az esetben sincs ez másképp, gondolom…


- Igen, nagyon sokat változott a családok szerkezete. Sok a csonka család. Ez esetben a gyermek nem lát férfi mintát, és adott esetben az anyuka mindent meg is enged a gyermekének. Első gyermek esetében pedig legtöbb esetben a trend, divat irányának megfelelő nevelés látható. Ennek a generációnak már más problémái vannak az életben, főként viselkedési problémák fordulnak elő, mert sok esetben nincs rendszer az életükben. Olyan apró dolgokra gondolok, mint például az ülve evés, vagy, hogy bizonyos ételeket nem ismernek. Egy rendszerhez szokott kisgyermek könnyebben önállósodik, jobban szocializálódik, ami az óvodába lépéshez nagy előny lehet. Itt a bölcsődében egymástól rengeteget tanulnak, így gyorsabban fejlődnek.


- Itt a digitális világ, ezek szerint nincs szükség meseolvasásra, beszélgetésre?


- A kisgyermekek nagyon érdeklődők, igénylik az élő mesét, az éneklést, furulyaszót, körjátékokat. Egy egészséges egyensúlyt kell teremteni a „gépi zene” és az élő szó, élő mese között. Tartani kell a lépést a korral is, de az is fontos, hogy ne váljanak a már kiskorban a gyermekek az informatika rabjaivá. Az élő mesével, énekkel, beszélgetéssel a kommunikációjukat fejlesztjük, ami szintén nagy jelentőségű ebben a korban.

A Dunaújváros kenyere soron következő kedvezményezettje a Dunaújvárosi Bölcsődék. Dobráné Szabó Márta elmondta, udvari, mobil játékokra, fejlesztőeszközökre szeretnék majd fordítani az összegyűlt összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.