Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 10. 17:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

DK: A Fidesz ismét szétosztja Magyarországot a haveroknak

DK: A Fidesz ismét szétosztja Magyarországot a haveroknak

A Demokratikus Koalíció (DK) bizonyítottnak látja, hogy a Fideszhez és a párt volt pénztárnokához, Simicska Lajoshoz köthető Közgép Zrt. több mint háromszáz milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket az Orbán-kormány első két évében.

Erről Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a párt alelnöke beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Közgép sikeressége nem csak nekik, hanem az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalának is feltűnt. Egyes, a kormány által eddig nem cáfolt híresztelések szerint pedig az Európai Bizottság is levelet írt emiatt a kormányfőnek - hangzott el.
Közölte, a Demokratikus Koalíció széleskörű információgyűjtést végzett a témában, aminek során nyilvános adatbázisokból, állami szerveknél tájékozódtak. Ennek alapján megállapítható, hogy a Közgép alapvetően négy területen: a városközpont-fejújításokról; vízügyi beruházásokról; út-, vasút- és hídépítésekről; továbbá szenny- és hulladékgazdálkodásról szóló állami közbeszerzéseken nyert 2010-ben és 2011-ben - fejtette ki Molnár Csaba. Kiemelte: a társaság hat esetben egyedüli indulóként, harmincegy másikban pedig konzorciumban győzött, amivel összesen bruttó 330 milliárd forint értékben juthatott állami, illetve uniós forrásokhoz.
A DK alelnöke beszélt arról is, hogy a Közgép "hatalmas fejlődésen ment át a kormányváltás óta". Elmondása alapján a cég 2010-ben 2 milliárd, egy évvel később pedig már 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki részvényeseinek, mindezt szerintük úgy, hogy a fent említett több mint háromszáz milliárd forintos állami megrendelés nagy részét még meg se kapta a vállalat.
Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz első kormányzása után ismét "szétosztja Magyarországot a haveroknak". Molnár Csaba úgy fogalmazott, Orbán Viktor Magyarország főrészvényesének tartja magát, akinek "társai a gazdasági élet után fokozatosan átveszik az irányítást az államban és a minisztériumokban is." Utóbbira példaként említette, hogy "Németh László fejlesztési miniszter mellett tanácsadóként dolgozik Nyerges Zsolt fideszközeli vállalkozó testvére, (...) az európai uniós pénzek elosztásának fő felelőse, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke pedig korábban a Közgépnél dolgozott vezető tisztségviselőként".
Molnár Csaba elmondta, a rendelkezésükre álló adatokkal csak az Európai Unió csalással foglalkozó hivatalát tudják megkeresni azért, mert Magyarországon nem maradt olyan fórum, ahol szembeszállhatnának a Fidesszel. "Nem tudunk a rendőrséghez fordulni, mert azt kézben tartja a Fidesz, nem tudunk az ügyészséghez fordulni, mert annak élén a Fideszhez köthető Polt Péter áll, nem tudunk a számvevőszékhez fordulni, mert azt egy volt fideszes országgyűlés képviselő vezeti" - fogalmazott a DK alelnöke.

Címkék: Pártok-DK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;