Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 10. 11:23, kedd | Belföld
Forrás: Tiger Szabolcs /fotó: google

Doktor Facebook

Doktor Facebook

Kedves Gabi, 95 százalék az esélye, hogy elkaptad az AIDS-et. Oszd meg állapotodat másokkal is, hogy ők is tudják, milyen nemi betegséget kaptak el a héten.

Az Észak-Karolinai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó központjában egy tudós csoport olyan Facebook alkalmazást fejleszt ki, mely a közösségi oldalon megosztott adatok alapján segít kiszűrni a nemi betegségeket. Minderről Dr. Peter Leone vezető kutató egy nemrég tartott nemzetközi egészségügyi konferencián számolt be.

Minderről a DailyMail számolt be, nem is oly rég. A néhány millió dolláros kutatás kapcsán számos kérdés merült fel bennem. A cikkből kiderült, hogy már létezik egy app a Facebookon, amely arra figyelmeztet, ha valamelyik ismerősönk elkapta az inluenzát s ezáltal mi is veszélyeztetve vagyunk. Ennek mintájára akarják felépíteni a saját rendszerüket.

A legelső kérdés: Ki fogja megosztani a Facebookon - ha csak nem poénból - hogy elkapott valamit? Lelki szemeim előtt látom, ahogy sorakoznak a bejegyzések:

"- Kemény buli volt tegnap, nagyot alkottunk srácok! Reggel tök kómásan és egy herpesszel ébredtem!"

vagy

"- Kocsikulcs, pénztárca, tripper, telefon megvan, irány a meló!"

vagy

Winch Eszter 4 új képet töltött fel Chlamydia című albumába.

Szóval esélyes a dolog. Aztán vannak itt további buktatók is, például a szexuális beálítottságunk. A homoszexuális kapcsolatokban nagyobb a veszély, hogy elkapunk valamilyen nemi betegséget. A legtöbben még maguknak is csak nehezen ismerik be, ha saját nemükhöz vonzódnak, nemhogy megosszák ezt a világhálón. Ezzel már kisebb lett a valószínűsége, hogy tényleg kiszűrjön bármit is az amarikai kutatók programja. Mostanában a tinédzser lányok között elterjedt, hogy legjobb barátnőiket, mint házastársat jelölik meg adatlapjaikon - az előző analógia fordítottja - gyermekünk bármikor kaphat egy rémisztő üzenetet, hogy legjobb barátnőjétől gombásodást kapott.

Ugyancsak jó kérdés lehet, hogy honnan fogja tudni a Facebook, hogy kivel szexelünk? Mert ha van is párunk az adatlapunkon, attól még előfordulhat, hogy mással is eltöltünk egy-két pásztorórát.

S végül, de nem utoljára a személyiségi jogi kérdések. Ha rólam az app azt mondja a barátaimnak, hogy vigyázzanak velem, mert kankóm van - ami nincs - akkor ugye nyugodtan beperelhetem őket jó hírnév megrontásáért?

Sok itt a buktató, amerikai barátaink túl nagy fába vágták fejszéjüket. Gondolom nem egészen véletlenül, ott a millió dolláros költségvetésük, de összességében súlyos jogi és etikai problémákhoz vezethet, ez a "remek" ötlet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár