Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2021. Június 17. 11:13, csütörtök | PR

Dugattyús kompresszor, a legegyszerűbb légsűrítő

Dugattyús kompresszor, a legegyszerűbb légsűrítő

A kompresszorok számos iparág számos munkafolyamatában használatos berendezések, melyek évtizedek óta biztosítják a sűrített levegőt ott, ahol az szükséges.

Sok esetben azonban hobbi- vagy barkácscélokra is jól jöhet egy ilyen eszköz. A piacon természetesen erre is találunk kedvező árú opciókat.

Kompresszorok különféle célokra

Habár a kompresszorok alapvetően meglehetősen egyszerű felépítésű berendezések és munkájuk két dologra, a levegő sűrítésére és szállítására korlátozódik, mégsem mindegy, hogy milyen célra milyet használunk. A legnagyobb eltérés a működési elvben tapasztalható, ezek pedig lényegében meg is határozzák azt, hogy milyen felhasználási területre, vagy épp mekkora igénybevételre alkalmasak. A legtöbb esetben a forgalmazók oldalán is a működési elv alapján keresgélhetünk a készülékek között, és ehhez szakmai segítséget is kaphatunk például a https://btkkft.hu/ oldalán.

Bár sokféle működési elv létezik, egyesek kifejezetten specifikus célokra, mégis létezik két olyan típusú kompresszor, mely a leginkább elterjedt a felhasználók körében. Ezek közül az egyik a komolyabb ipari célokra is használható csavarkompresszorok családja, melyek a legkomolyabb igénybevétel mellett is stabilan és folyamatosan képesek előállítani a sűrített levegőt. A csavarkompresszorok értelemszerűen a felsőbb árkategóriába tartoznak és feleslegesek is lennének pl. barkácscélokra. És itt jön képbe a másik népszerű készülék, a dugattyús kompresszorok termékcsaládja.

Egyszerű nagyszerűség

A dugattyús kompresszorok a lehető legegyszerűbb elven működő készülékek közé tartoznak. Ahogy neve is jelzi, a levegő sűrítését egy vagy két darab dugattyúval végzik. A készülékek hajtása történhet közvetlenül, pl. villanymotorral, de találkozhatunk ékszíjas modellekkel is. A levegő sűrítését kísérő hőtermelődést a kompresszor olaj segítségével csökkentik, ugyanakkor specifikus felhasználási területekre, mint amilyen a fogászat vagy a kozmetika, olajmentes készülékek is elérhetők.

A dugattyús kompresszorok tulajdonképpen a legnagyobb előnyüket is az egyszerű felépítésüknek köszönhetik, ez pedig nem más, mint a költséghatékony használat. Ez a tulajdonság ipari használat mellett sem elhanyagolható, ugyanakkor az ilyen típusú kompresszorok jellemzően hobbi- és barkácscélokat szolgálnak, így még kiemeltebb szerepet kap gazdaságos működés. De mégis, mire használhatunk egy kompresszort kisebb léptékben?

Sűrített levegő a mindennapokban

A kompresszorok tulajdonképpen körülvesznek minket a mindennapokban is, talán csak nem vesszük észre a jelenlétüket. De elég, ha egy olyan mindennapi példát veszünk alapul, mint az autók és máris könnyebb lesz kapcsolódási pontot találni. Elég csak arra gondolnunk, hogy az autónk tisztítását magasnyomású mosóval végezzük, vagy épp a gumikat sűrített levegővel fújjuk megfelelő keménységűre. Emellett persze más célokra is használhatók.

Szakmunkák esetén az egyik legjellemzőbb felhasználási mód a festékszórás, hiszen a sűrített levegő és a megfelelő szórófej segítségével lehetővé válik a festék porlasztása, ezáltal pedig a felületek precíz lefestése is. Emellett használhatunk kompresszorokat különböző tisztítási munkákhoz is, hiszen a sűrített levegővel való takarítás akár a finomabb, műszerészeti munkák során is alapvető fontosságú lehet. Egy egyszerűbb, kedvező árú dugattyús kompresszor tehát nagy hasznunkra válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 17. 15:14, péntek | PR

Töltsünk több időt gyermekeinkkel! Tippek és tanácsok, hogy megérje a fáradtság

Sokunkkal megtörtént már a következő. Egy hosszú nap végén kimerülten hazaér. Csak annyit szeretne tenni, hogy a kanapéra dől és pihen.

2021. Szeptember 10. 18:33, péntek | PR

Az útdíj kalkulátor hasznos segítség egy utazás megtervezésekor

Magyarországon ingyenes és díjköteles utak, útszakaszok is vannak. A fizetős utak azt jelentik, hogy használatukhoz érvényes autópálya-matrica szükséges, de jó tudni, hogy pontosan melyik.

2021. Augusztus 18. 14:25, szerda | PR

Így lehet gondtalan a nyaralás

Legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy nem szabad elindulni utasbiztosítás nélkül nyaralni, azonban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla amikor intézkedni kellene.

2021. Augusztus 17. 10:35, kedd | PR

Fizessük a szállásunk SZÉP Kártyával

Bár a koronavírus miatt számos szállás zárva tartott, mára már enyhültek a korlátozó intézkedések annyira, hogy bátran foglalhatunk szállást és indulhatunk kirándulni, nyaralni, akár védettségi igazolvány nélkül is.