Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Április 04. 11:04, szerda | Helyi

Dunaferr: nincs megállapodás

Dunaferr: nincs megállapodás

Az ISD Dunaferr és a reprezentatív szakszervezetek képviselői között a Kollektív Szerződésben (KSZ) szabályozottak szerint nem sikerült megkötni a 2012. évi bér- és szociális megállapodást

Emiatt a reprezentatív szakszervezetek közül a Vasas figyelmeztető sztrájkot szervezett 2012. április 2-ra. A munkáltató tiszteletben tartja a munkavállalók azon jogát, hogy bármely rendelkezésre álló jogi eszközt felhasználhassanak a munkaügyi vitákban, de határozottan nem ért egyet azzal, hogy a szakszervezetek a konfliktuskezelés végső eszközét vették igénybe, miközben a kétoldalú tárgyalások lehetőségei messze nincsenek még kimerítve.

- áll a Zrt által kiadott közleménybenyben. Mielőtt a folytatásra rátérnénk, egy "kis csillagos"zene pinehtetőül.

Amiben egyetértenek...

A tárgyalások fő kérdésében a munkáltató és a szakszervezet álláspontja megegyezik: az alapbér és a szociális juttatások emelése a Költségvetési Törvényben előre jelzett inflációnak megfelelő, azaz 4,2% legyen, amely 2012. január 1-jei hatállyal lesz végrehajtva.

És amiben nem...

Ezen túlmenően a munkáltató javaslata szerint a 13. havi, úgynevezett szabadságos bér 2012. II. félévében lesz kifizetve teljes egészében, és az úgynevezett 14. havi karácsonyi bér pedig további megállapodás tárgyát képezi. Ez a két bérelem a munkavállalók jövőbeni anyagi ösztönzési rendszerének elemeivé kell, hogy váljon, amellyel kapcsolatban azt javasolja a munkáltató, hogy a tárgyalásokat már most meg kell kezdeni.

A menedzsment egyértelmű álláspontja szerint az ösztönzés célja semmi esetre sem a munkavállalók jövedelmének csökkentése, ahogy ezt a szakszervezetek állítják, éppen ellenkezőleg, minden eszközzel azt a fajta minőségi munkát kívánják anyagilag is ösztönözni az alapbérek mellett, amely a cég bevételeinek növekedését eredményezi.

A menedzsment úgy ítéli meg, hogy a fennálló véleménykülönbségek áthidalhatóak, és lehetőség van arra, hogy konszolidált módon, tárgyalásos keretek között a megállapodási csomag 2012. május 15-ig aláírásra kerüljön. Minden egyes kérdésben kompromisszum elérésétől függetlenül az alapbér- és szociális juttatások emelésére az ígért időben kerül sor, feltéve, ha megállapodás születik a tárgyalások során.

Nem jó a szrtájk - állítják...

A munkáltató hangsúlyozza, a nyomásgyakorlás azon végső eszközeinek alkalmazása, amelyeket a szakszervezetek igénybe vettek és igénybe kívánnak venni, csak súlyosbítják a cég gazdasági helyzetét. Mindezeken túlmenően, az ilyen lépések veszélyeztetik a technológiához kapcsolódó modernizációs programot, elsősorban a folyékony fázis fenntartására vonatkozóan.

Sajnos a vállalat jelenlegi gazdasági helyzetére és a fejlesztési tendenciákra vonatkozó menedzsment érvek nem minden esetben találnak megértésre a szakszervezeti vezetők részéről, amelynek következtében azt érzékeljük, hogy nem mindig veszik figyelembe kellő mértékben a dolgozók érdekeit.

A munkáltató ugyanakkor megerősíti azon szándékát, hogy általános sztrájk esetén is tovább kívánja folytatni a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, de ebben az esetben nem tekinti magára nézve kötelezőnek az alapbér- és a szociális juttatások kifizetésének emelésére vonatkozó április 2-án tett javaslatait.

A munkáltató bízik abban, hogy a tárgyalások a továbbiakban konszolidált formában folytatódnak, amelynek eredményeképpen kompromisszumos megoldás jön létre. Ezáltal az ISD Dunaferr társaságcsoport ebben a nehéz gazdasági környezetben is tovább tud fejlődni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.