Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Március 27. 02:35, csütörtök | Helyi

Dunaferrr: nem elbocsátás-kiszervezés

Dunaferrr: nem elbocsátás-kiszervezés

Az elmúlt héten olyan információk kaptak szárnyra, hogy központi utasításra a gyártóművekben ki kell dolgozni újabb 10 %-os mértékű további létszámcsökkentési tervet a Dunaferrben.

A szakszervezetek meghívásárra erre és a további munkavállalókat érintő témára kérdeztek rá az ÉT ülésén ÉT ülésen Evgeny Tankhilevich cégvezetőre és dr. Mezőközy András HR-igazgatóra.

A szakszervezetek kifogásolták, hogy ha a munkáltatónak ténylegesen további létszámcsökkentési elképzelése van, akkor miért nem tárgyaltak a munkaügyi kapcsolatok keretében a szakszervezetekkel és az illetékes üzemi tanácsokkal. Evgeny Tankhilevich határozottan és egyértelműen közölte, hogy a társaságcsoportnál elterjedt hírek nem valósak, ezeket rosszindulatú és megalapozatlan híreszteléseknek nevezte. Közölte, hogy a már korábban elkezdett munkáltató személyében bekövetkező változással járó „kiszervezési” tevékenységet folytatni kívánják.

Ez azonban nem tekinthető csoportos létszámcsökkentésnek. A szakszervezetek arról is tájékoztatták a munkáltató képviselőit, hogy a társaságcsoportnál hihetetlenül rossz a hangulat, nagy a félelem, és mind a vezetők, mind a munkavállalók nagy része bizonytalannak érzi helyzetét.

A szakszervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen körülmények között nem lehet minőségi és jó munkát várni. A rendkívül rossz közhangulat és az újabb csoportos létszámcsökkentési elképzelések miatt egyes területeken már sztrájk elképzelés is megfogalmazódott. Érthetetlennek tartják, hogy amikor a társaságcsoportnak felelős, hatáskörrel rendelkező cégvezetője és HR-igazgatója van, akkor egyes „beosztott”, hatáskörrel nem rendelkező munkavállalók egyéni ambícióktól fűtve úgy viselkednek és rendelkeznek, mintha ők lennének a terület vagy a szakma képviselői.

A kiszervezések ügyében cégvezető megerősítette, hogy várhatóan 2014. április 1-től az acélhulladék gazdálkodási tevékenység kiszervezésre kerül a Keramet Hungary Kft-hez, 2014. május 1-től vagy azt követő időszakban várható a tűzvédelem kiszervezése. A Hideghengerműben lévő csomagolás, a salakfeldolgozás és értékesítésének kiszervezési időpontjára konkrét információt nem kaptunk. Konkrét kérdésként hangzott el, van-e olyan tulajdonosi utasítás érvényben, amely szerint a Dunaferr Társaságcsoport munkavállalói létszámát 2014. december 31-ig 5200 főre kell csökkenteni. Evgeny Tankhilevich úr közölte, nincs ilyen tulajdonosi utasítás és ilyen elképzelésről nem hallott.

A 2014. februárjától vállalkozásba adott munka- és védőruha mosatási tevékenységgel kapcsolatban nagyon komoly minőségi panaszok érkeztek mind a szakszervezetekhez, mind a munkavédelmi képviselőkhöz. A kitisztított ruhák büdösek, izzadtság szagúak. A szakszervezetek javasolták, hogy amennyiben ezeket a minőségi problémákat a vállalkozó azonnali hatállyal nem tudja megszüntetni, a szerződést fel kell bontani.

A 2014. februárjától vállalkozásba adott takarítási tevékenységgel kapcsolatban a szakszervezetek felháborodottan kifogásolták, hogy a vállalkozó által foglalkoztatott munkavállalóknál számos esetben megsértésre kerülnek a Mt. és egyéb jogszabályok. Több munkavállaló késve – 3 napos késéssel – kapta kézhez a februári munkabérét. Többen panaszolták, hogy a közigazgatási területen kívülről történő bejárás esetében több olyan nyilatkozatot kaptak a foglalkoztató részéről, hogy a munkáltató részéről kötelezően megtérítendő költségeket nem biztos, hogy teljes egészében részükre megtérítik. A szakszervezetek egyértelműen közölték, hogy a Dunaferr Társaságcsoport nem engedhet be a területére olyan vállalkozást, amely a munkavállalókkal kapcsolatban törvénysértést követ el, még akkor sem, ha erre nincs ráhatásunk.

Az I. sz. kohó újjáépítése

A szakszervezetekhez az elmúlt időszakban különböző a kohó újjáépítésével kapcsolatos negatív híresztelések érkeztek. Ezért a szakszervezetek tisztán szeretnének látni a kohó újjáépítése témakörében, különös tekintettel arra, hogy ezzel kapcsolatban a DTKSZ-ben is megállapodás született. Evgeny Tankhilevich cégvezető olyan tájékoztatást adott, hogy a kohó újjáépítésével kapcsolatos gátló folyamatról nincs tudomása. Az újjáépítéshez szükséges alapanyagok, illetve egyéb anyagok megrendelésre kerültek, azok folyamatosan érkeznek be. Bízik benne, hogy a DTKSZ-ben vállalt 2014. szeptember 1-ig az I. sz. kohó üzemszerűen működni fog.

A szakszervezetek arra kérték a munkáltató képviselőit, hogy a jövőben a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatokra építve, rendszeresen egyeztessenek a társaságcsoport ügyeiről és a közvélemény számára közösen rendezzenek sajtótájékoztatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.