Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 11. 00:41, hétfő | Helyi

Dunaújváros a jó példa

Dunaújváros a jó példa

Budapest nyolcadik, tizenharmadik, tizenötödik kerülete, valamint Mórahalom, Dunaújváros és Vác kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Befogadó Magyar Település díját.

A díjat a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa kétévente ítéli oda azoknak a fogyatékosügy iránt elkötelezett településeknek, amelyek az előző öt évben erőfeszítéseket tettek a hozzáférhető település megvalósításáért, településpolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget, és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.

A FESZT a magyar pályázatok értékelése révén részt vesz az Európai Bizottság által évente kiosztott Access City Award díj odaítélésében. E munkája során, látva a hazai városok akadálymentesítésre tett törekvéseit, 2012-ben úgy döntött, létrehozza a Befogadó Magyar Település díjat. Az elismerést eddig – 2012-ben és 2014-ben – hét város kapta meg.

Az idén mind az 50 ezer lakos alatti, mind az a fölötti települések, illetve Budapest kerületei is pályázhattak, így két kategóriában, 3-3 település kapta meg az elismerést. Az 50 ezer feletti lakos kategóriában a három budapesti kerület nyerte el a díjat, az 50 ezer alatti lakos kategóriában pedig Mórahalom, Dunaújváros és Vác.

A települések – ki-ki másra helyezve a hangsúlyt – az elmúlt években sokat tettek az intézményeik és közterületeik akadálymentesítéséért, széleskörű szociális ellátásokat-, szolgáltatásokat nyújtanak a fogyatékos embereknek, integrált, akadálymentes oktatási intézményeket működtetnek, részt vesznek a fogyatékos emberek foglalkoztatásában. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a fogyatékos emberek szervezeteivel való együttműködésre és a társadalmi szemléletformálásra, támogatják a fogyatékossággal élő emberek rendezvényeit.

A fogyatékos emberek szervezetei által odaítélt díj méltó rangot kap azáltal, hogy az Országgyűlés elnöke adja át, bíztatva ezzel a többi települést, hogy élhető környezetet biztosítson fogyatékos polgártársainak. Példájuk jól mutatja: az önkormányzatok sokat tehetnek azért, hogy településük mindenki által élhető, közösségi szolgáltatásaik pedig mindenki számára elérhetőek legyenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.