Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 11. 22:02, vasárnap | Helyi

Dunaújváros, ahogy szeretnénk… No drog, no kontroll és egyéb kívánságok

Dunaújváros, ahogy szeretnénk… No drog, no kontroll és egyéb kívánságok

Ezek a mai fiatalok… - mondták hajdanában fejcsóválva az idősebbek. Ezek a fiatalok együttműködők, interaktívak, szeretik a kihívásokat! – derül ki a legfrissebb szociológiai kutatásokból.

A család azt akarja, hogy tanuljon, a gyerek viszont élni akar. Alig-alig tanulnak meg választani jó és rossz, helyes és helytelen között, gondot okoz számukra a társadalomba való beilleszkedés. Erre az alapproblémára reflektál az a dunaújvárosi ifjúságot lázba hozandó, reméljük hozó, teljes körű, interaktív programsorozat, amelyet nem csupán a fejük fölött szerveznek meg, hanem ötletelő, aktív befolyásoló szerepet is ígérnek számukra. Arra buzdítják őket, formálják a maguk képére a város kulturális, sport, szabadidős arculatát.

November 8-án a „A társadalmi integrációt segítő és drogprevenciós célú komplex programok megvalósítása Dunaújvárosban” - TÁMOP-os pályázat vezetői az érintettek és a sajtó képviselői jelenlétében ismertették meg a rájuk váró teendőket. Az MMK színháztermében előadások hangzottak életmódról, ifjúságkutatásról, délután ülésezett a Dunaújvárosi Diákparlament, tisztújított és diákpolgármestert választott.

A délelőtti program levezető elnöki tisztét ellátó Szemenyei István projektmenedzser elmondta, hogy a 2012. június 1.-étől 2014. május 31.-ig tartó projekt alapján ki kell, hogy derüljön, a fiatalok milyen várost szeretnének? Bizonyára olyat, ahol jó élni. Ehhez fogadnak be további ötleteket, számítanak a kreativitásukra és a lendületükre. A komplexitáson pedig azt értik, hogy a város valamennyi érintett intézménye segítse a most megkezdett munkát.

  • Mire van szükségük a fiataloknak? – kérdésre szedte össze a válaszokat Sörös László szakmai vezető. Eszerint nagyobb közösségekre, amelyekben együtt lehetnek kortársaikkal feszültség nélkül. Arra is szükségük van, hogy összefogja őket valami vagy valaki, egy csoport, annak vezetője. Helyre a programokhoz, jó és élvezetes, szórakoztató, de átgondolt, a korosztályi elvárásoknak megfelelő programokra. A társas kapcsolatokban való eligazodásra. Seres szerint (is) a legbutább szülői mondat: „Neked csak az a dolgod, hogy tanuljál!” Ugyanis a fiatalnak az életet kell megtanulnia, azt, hogy élni tudjon. Ehhez szüksége lehet pályaválasztási, lélektani, jogi, munkaerő-piaci tanácsadásra, Internetre, amely segít felzárkózni a világhoz, de legfőképpen segítő kézre, konkrét segítségnyújtásra, ha hibázott, rossz irányt vett, vagy függő lett. Hiszen a bajba jutás az élettel együtt jár!

Többek között az MMK-ban Gulácsi Zoltán vezetésével működő filmklub, a Szmodics László drámapedagógiai szakköre, Németh Tünde kommunikációs szakköre, a Dunaújvárosi Diákönkormányzat, az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, az Egészségmegőrzési Központ évek óta lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a fiataloknak a szabadidő értelmes eltöltésében és más szükségleteik kielégítésében.

A Dunanet Design Stúdió működtette éveken át a tisztautakondunaujvaros.hu hírportált, ennek helyébe lép a http://iiti.dds.hu. Az új honlap készítői nevében Budavári Mária a fiatalok közreműködését kéri, bizonyos oldalakat átadnak nekik szerkesztésre, frissítésre, tartalmak feltöltésére.

  • A fiatalok együttműködők, interaktívak, szeretik a kihívásokat – derült ki az EchoSurvey Szociológiai Kutatóintézet (Székesfehérvár) kutatásaiból. Ruff Tamás módszertani igazgató a milleniumi generációról, tehát a kétezres évek környékén vagy utána születettekről elmondta, hogy erős bennük a függetlenségi és mobilitási vágy, fogyasztás- és szolgáltatásorientáltak, cél- és sikerorientáltak, virtuális és valós közösségekben gondolkodnak, éjjel-nappal online kapcsolatban vannak, erős a szexuális kiszolgáltatottságuk. A demográfiai átmenetek egymást követő korszakait éljük, amikor is egyre több az idős ember, és egyre kevesebb a gyermek.

  • A fiatalnak el kell döntenie, hogy kicsoda ő – Quo vadis? – Ki vagyok én? - és valójában mit akar(ok), azonban a társadalom nem hajlandó megadni neki ezt a lehetőséget. A család azt akarja, hogy tanuljon, a gyerek viszont élni akar! Régóta ez az oka a kamaszkori konfliktusoknak. Azt mondjuk, sportoljanak, ugyanakkor a felnőtt lakosság csupán 20 százaléka sportol. Hol marad a példamutatás? Elkeserítő a helyzet a fiatalkori öngyilkossági statisztikák tekintetében is. A 15-18 év közötti korcsoportban az öngyilkosság a vezető halálok. A gyerekek jelentős része képtelen megoldani azt az élethelyzetet, amibe került. Az esetek többségében a szülőket kellene nevelni…A fiatalok jövőbe vezető útja a továbbtanulás, amit alátámasztanak a szolgáltató szféra további bővülését prognosztizáló nemzetközi trendek. Érdemes ezen elgondolkodni – hívta fel a tanácskozás résztvevőinek figyelmét a változó gazdasági és társadalmi környezetre dr. Szegál Borisz főiskolai tanár.

Az előadók sorát Kleinné Németh Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezető helyettese, a projekt drogpillérének szakmai vezetője és Czere Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia ügyvezetője, a projekt utcai megkereső pillérének tagja zárta.

٭

A közel 80 millió forint rendelkezésre álló összeget a város arra kapta, hogy az ifjúságának, felnövekvő generációjának tagjai testileg-lelkileg egészségesen nőjenek fel, szabadidejüket értelmesen töltsék sport és kulturális programokon, kinek-kinek érdeklődésének megfelelő közösségekben és terekben. A programsorozat pályázati forrásból Európai Uniós támogatással, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretein belül valósul meg. Főpályázó Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata volt. SZ.T.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.