Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 18. 22:23, szerda | Helyi

Dunaújváros ismét acélváros lehet?

Dunaújváros ismét acélváros lehet?

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerdán városunkba látogatott. A találkozót dr. Dorkota Lajos, korábbi dunaújvárosi országgyűlési képviselő készítette elő.

Az államtitkárt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor polgármester kísérte el a Hamburger Hungária dunaújvárosi gyárába és az ISD Dunaferrhez.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő elmondta, hogy Glattfelder Béla államtitkár látogatása során tájékozódni kívánt a két nagyvállalat technológiájáról, termelésének volumenéről, műszaki környezetéről és elképzeléséről is.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere úgy látja, hogy ezek a személyes találkozások lehetőséget biztosítanak városunknak arra, hogy a feltételeinket, lehetőségeinket, elképzeléseinket megismertetve a gazdaságszabályozási koncepcióban megfelelő súlyunk és szerepünk lehessen.
Glattfelder Béla államtitkár úr az ISD Dunaferrben történ látogatása során rövid sajtótájékoztatón számolt be a tapasztalatairól:
- A látogatásomnak két célja volt. Az egyik a Hamburger Hungária energetikai beruházásának megismerése, a másik az ISD Dunaferr helyzete és jövőképe.

Orbán Viktor az erőmű alapkő-letételénél

Mint ismeretes szilárd tüzelőanyaggal működő integrált erőművet hoz létre a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében a Prinzhorn Holding. Az erőmű főleg a régióból származó biomasszát, szenet és a Hamburger Hungária saját papírgyártásából származó hulladékát használja majd. Az új erőmű 110 megawatt hőenergiát állít elő és 52 új munkahelyet teremt a régióban. A nagyszabású, 140 millió eurós beruházás hosszú távon fogja biztosítani az ipartelepen lévő papír- és hullámalappapír-gyár energiaellátását. A Hamburger Hungária Európa egyik legnagyobb és legmodernebb hullámalappapír-előállítója. Jelenleg évente mintegy 650 ezer tonna hullámalappapírt termel, amely a magyar papírtermelés 84%-át teszi ki, és 360 embernek biztosít munkát. A magas hozzáadott értéket előállító és évi 400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt húsz év során mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon
Az államtitkár elmondta, hogy a látogatás során tájékozódott a beruházás állásáról, hatásáról valamint megtekintette a papírgyárat. A vállalat vezetőivel történt megbeszélésen szó esett arról is, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a papír újrahasznosítását, milyen akadályokba ütközik a hulladékpapír begyűjtés, s hogyan lehetne hatékonyabbá tenni ennek a rendszerét.

A második látogatása a Dunaferrben történt. Glattfelder Béla, államtitkár kijelentette, hogy személyesen akart tájékozódni arról, hogy a cég helyzete mennyire stabil:
- A megbeszélések során meggyőződhettem arról, hogy a cég stabilan működik. Túllendült azokon a nehézségeken, amelyet a termelésére, a helyzetére az orosz-ukrán konfliktus okozott. A cégvezető úr tájékoztatott arról, hogy az alapanyag-beszerzés területén voltak problémáik, amelyet tengeren túli importtal próbálnak megoldani. Így a többi között Brazíliából szereznek be ércet illetve pelletet. Természetesen nem tudnak minden alapanyagot megfelelő mennyiségben beszerezni, így a hengerművek kapacitása nem teljesen kihasznált, mert a buga ellátásával vannak problémák. Már csak ezért is roppant érdekelt a társaság abban, hogy a két ország konfliktusa minél előbb befejeződjön, s a bugaszállításban a fennakadás megszűnjön. Ezen kívül az is teljesen egyértelművé vált számomra, hogy a cégnek számos beruházásra van szüksége. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az egyik kohót fel kell újítaniuk. Valamint néhány környezetvédelmi és energetikai beruházásra is szükség lenne. Ez utóbbiak a cég nyereségességtermelő-képességét is kedvezőbben befolyásolná.


Az államtitkár elmondta, hogy mindezekkel összefüggésben felvetődik a finanszírozás kérdése, amely azért is problematikus, mert az orosz-ukrán konfliktus miatt az Európai Unió embargó alá helyezte a banki műveletek Oroszországgal szemben.


Az ISD Dunaferr cégvezetője kijelentette, hogy a cég stabil, ahogy fogalmazott jelenleg önellátó, így ki tudja elégíteni megrendelői igényeket.
Az államtitkár természetesen vázolta a kormány hosszú távú iparfejlesztési elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy hazánkban az iparfejlesztés reneszánszát éli, egész Európában nálunk bővül leggyorsabban az ipari termelés. Ez a nagyütemű fejlődés pedig olyan szektorokban történik, ahol az acéltermékek felhasználásának nagyon fontos szerepe van. Kiemelte a gépjármű-gyártást és a gépgyártást. Mindkét területnek nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű acéltermékekre:


- Látható, hogy az autóipar korszakváltás előtt áll – hangsúlyozta. - A környezetvédelmi előírások szigorítása, így a CO-kibocsátás visszaszorítása technológiai fejlesztéseket tesz szükségessé. Az egyik lehetséges alternatíva a gépkocsik súlyának a csökkentése. Ehhez viszont jó minőségű acélra van, lesz szükség. Ebből adódóan Európában az ilyen minőségű acéltermékek iránt nőni fog a kereslet. Mindezeket figyelembe véve meg kell vizsgálnunk, hogy hazánk a magas minőségű acélgyártásban részt tud-e venni, s tudunk-e szerepet vállalni az ilyen irányú fejlesztésekben. Ha ilyen lehetőség adódik hazánk számára, akkor ez a lehetőség megnyílik Dunaújváros számára is. Ebben a városban rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. Rendelkezésre áll a kikötő, a magas képzettségű szakember gárda, s az ipari termelés hagyománya, amely garanciát biztosít arra, hogy egy ilyen jellegű fejlesztést megvalósíthassunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.