Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2014. Augusztus 30. 21:25, szombat | Helyi

Megvan a REKORD! - képekkel, videóval

Megvan a REKORD! - képekkel, videóval

A harcsapacal után most az újraélesztés rekordját is városunk tartja. Nagy teljesítmény, nagy összefogás, nagyon pompás hangulat.

Rekordok és kísérletek


Nincs egységes, a világon mindenhol elismert rekord-nyilvántartás. Számtalan cég foglalkozik a különböző rekordok regisztrálásával, így amikor erről vagy arról a rekordról beszélgetünk, azt is hozzá kell tennünk, hogy eszerint vagy aszerint. Mi, Európában a londoni Guiness Könyvkiadót ismerjük elsősorban. De nagyon sok ország ehhez csatlakozva saját rekord egyesülettel rendelkezik. Így az újraélesztés magyar rekordját most Dunaújváros tartja 200 órával, persze a Magyar Rekord Egyesület nyilvántartása szerint. Szegedtől hódítottuk el a címet.

Maratoni rekord

- Ez a rekord a maratoni csoportosan végzett váltó rekordok sorába tartozik, amelynek az a lényege, hogy bizonyos tevékenységet több személy, vagy csoport szakadatlanul és nyilvánosság előtt végez – Sebestyén Istvánnal, a Magyar Rekord Egyesület elnökével magyarázza a különböző kategóriákat. – Azt persze a fentiek miatt nem tudjuk megmondani, hogy máshol, mások csináltak-e hasonlót, de az újraélesztési kísérlet az információim szerint magyar sajátosság. A hatodik vagy hetedik ilyen hazánkban.

A legnagyobb bogrács a Dunaferrtől


Elmesélte, hogy ő is egy rekordkísérlet révén került kapcsolatba a Guinesszel, a világ legnagyobb pörköltjét akarták megfőzni, s ő kezdett el utánajárni a feltételeknek. Az angoloknál nem járt szerencsével, nem nagyon értették a pörkölt miben létét, de a kiadónak volt egy német leányvállalata, ahol a végén kiadták a magyar gulaschról a tanúsítványt. És élete első rekordjának egyébként van dunaújvárosi vonatkozása is, hiszen az 1,1 tonna húsból készült, 7000 adagos legnagyobb pörköltöt, a legnagyobb bográcsban főzték meg, amely 4251 literes volt, s a Dunaferrben készítették. A tapasztalatai miatt számosan keresték fel, majd olyannyira megszaporodtak a rekordok, hogy mára már egyesületet is alapítottak az akkreditációk lebonyolítására, eddig összességében közel 700 rekordot tartanak nyilván, ezek többsége minő fura, gasztronómiai.

Szigoróan ellenőrzött rekordok


- A Magyar Rekord Egyesület adja ki a dunaújvárosiaknak a tanúsítványt, amelyet lefordítva kell a szervezőknek eljuttatni Angliába, ahol kiadják a jegyzőkönyvek, és más dokumentumok bemutatása után az angol nyelvű bizonyítványt is.
Nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni azoknak, akik regisztrált rekordot szeretnének maguknak mondani. Jegyzőkönyvek, videofelvételek , éjjel-nappali véletlenszerű ellenőrzések után jelenthetik ki, hogy a rekord hivatalos birtokosai. Hogy milyen rekordok születtek hazánkban azt a www.magyarrekord.hu honlapon lehet tanulmányozni. Ide kerül a mi rekordunk is.

Ahol jó volt lenni


A 200 óra alatt nagyon szívesen jártam a Dózsa mozi aulájába. Semmihez sem hasonlítható hangulata volt a rekordkísérlet helyszínének. Ismerősök találkoztak egymással, ismeretlenek ismerték meg egymást. Közösségek mutatták meg, hogy ők egységesek, s együtt vannak. S rettenetesen komolyan vette mindenki a feladatot. Harminc mellkaskompresszió után két befúvás. Ezer ember tanulta, gyakorolta ezt a két száz óra alatt. Idősek és nagyon fiatalok is kipróbálták és megtanulták ezeket a mozdulatokat. S ha úgy adódik, már bátran állhatnak neki valakinek az életét is megmenteni. Ez az igazi rekord ez. Van egy város, ahol – szerintem – a legtöbben tudnak nagyon precízen és pontosan újraéleszteni.
Köszönet ezért a megálmodóinak: Dr. Máté Ágnes,orvosigazgatónak, Gulyás Emesének a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei vezetőségi tagjának, Feth Katalinnak a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének vezetőjének, Nagy Attilának, Kisapostag polgármesterének, a Dunaferr mentőápolójának, Orosz Csaba, alezredesnek, tűzoltó-parancsnoknak.

Az ünnepség utolsó perceit több százan izgulták végig a színpad előtt, és pompás hangulatban. Az utolsó nyomások a szervezőké voltak, s utána persze köszöntések, pólók, 200-as élőképben, emberekből kirajzolva, s torta, pezsgő, fiesta, ezt is megcsinálták, ezt is megcsináltuk....

Hogy milyenek voltak a rekordkísérlet? Íme a képek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be