Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2018. Február 06. 07:24, kedd | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Egy friss javaslat értelmében a nyugat-balkáni országok is részt vehetnének az EU egyes tanácsülésein

Egy friss javaslat értelmében a nyugat-balkáni országok is részt vehetnének az EU egyes tanácsülésein

A nyugat-balkáni országok miniszterei már az Európai Unió esetleges jövőbeli bővítését megelőzően is rendszeresen részt vehetnének a tagállami kormányok képviselőit tömörítő uniós tanács bizonyos ülésein

- áll egy hétfőn kiszivárgott, tucatnyi EU-tag által támogatott javaslatban. Az Európai Bizottság várhatóan kedden fogja ismertetni stratégiai elképzeléseit a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban, melyek értelmében Szerbia és Montenegró már 2025 táján taggá válhat.

A sajtóhírek szerint tizenkét uniós tagállam - Ausztria, Csehország, Észtország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia - ennél is tovább menne, az általuk jegyzett javaslat értelmében ugyanis évente csúcstalálkozót rendeznének az uniós és a nyugat-balkáni országok vezetőinek részvételével.

A tervezetben arra is kitérnek, hogy lehetővé kellene tenni a részvételt az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács ülésein Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia szakminiszterei számára egyebek között a környezetvédelem, az egészségügy, a közlekedés és a külügyek területén.

A térségbeli országok képviselőit időnként most is meghívják bizonyos tanácsülésekre, viszont pusztán alkalmi jelleggel.

"Ezek az intézkedések nem kerülnek semmibe, de óriási politikai hatásuk lenne, és hozzájárulnának az EU-ról alkotott kép javulásához" - írták az Európai Bizottságnak január végén megküldött, tizenkét pontból álló dokumentumban. Szakértők szerint emellett a térségben erősödő orosz és kínai befolyás ellensúlyozása is fontos szempont.

Az aláírók hangsúlyozták, hogy a roamingdíjak eltörlését is fontolóra kellene venni az érintett országok 18 millió lakója számára. Továbbá arra is rámutattak, hogy az uniós vezetőknek gyakrabban kellene felkeresniük a régiót.

Címkék: balkán, eu, európa, unió

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés