Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Április 21. 08:24, péntek | PR
Forrás: (x)

Egy iparváros és ami azon túl van – állás Duanújváros területén

Egy iparváros és ami azon túl van – állás Duanújváros területén

Iparosodás és a város fénykora

Hazánk iparvárosainak története különbözik bár, de múltjukban és jelenükben is sok közös vonás található. A 20. századi iparosodás során kiépülő új városok között Dunaújváros az egyik legismertebb példa. Az anyag pedig nem vész el, csak átalakul, ahogy tette azt a város álláspalettája is az elmúlt évtizedekben.

Hazánk történelmének egy jelentős és jól ismert szeletét teszik ki a II. világháború lezárása és az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltás közötti időszak történései. A politikai berendezkedés és annak különféle következményei más lapra tartoznak, de tény, hogy gazdasági szempontból nagyon is meghatározó évtizedekről beszélhetünk. Ekkor kezdődött el ugyanis hazánk iparosítása, a különféle nagyüzemek felépítése, megújítása, illetve a hozzájuk kötődő városok felemelkedése is.

A virágzó iparvárosokra számos példát lehetne hozni, hiszen az ország egész területén megtalálhatók a mai napig is. A történelem szele azonban nagyot fordult a fénykor óta és ez a gazdaságra is kifejtette hatását. A valaha kizárólag iparból boldogulni kívánó városok mára kénytelenek voltak újrahangolni gazdaságukat. Ez a folyamat persze kifejezetten organikusan ment végbe, hiszen a változás a városok életének is sajátja.

A magyar iparvárosok halmazának egyik legismertebb példája Dunaújváros, amely lényegében egy 1950-es években lezajló nehézipari és kohászati beruházásnak köszönheti modern kori státuszát. A városban kialakuló virágzó fémipar és ennek letéteményese a vasmű hosszú évtizedekre határozták meg a város és környék lakosságának életét. Az üzem ma is szignifikáns része a város életének, ám azt túlzás lenne állítani, hogy egy állás Dunaújváros területén kizárólag az iparhoz kötődhet.

Modernizálódó körülmények

Bár a kínálat napjainkra sokat változott, az most is nagy biztonsággal állítható, hogy továbbra is sok állás Dunaújváros iparához kötődik. A város gazdasági életének és álláspiacának átalakulása ugyanis érdekes módon nem egyik vagy másik szektor rovására következett be, hanem az egyes területek egymás melletti, organikus fejlődésével. Így tehát az ipar a mai napig is fontos szereplője a város életének, még ha az SDI Dunaferr létezését az utóbbi időszakban övezték is kételyek.

A város ipara azonban immár nem csupán egyetlen szereplőre képes támaszkodni, így a régóta jelenlévő kohászati üzemen kívül is van élet. Olyannyira, hogy Dunaújváros két ipari parkkal is rendelkezik, ahol modern nagyvállalatok, gyártó cégek létesítettek telephelyet. Ennek megfelelően rengeteg állás Dunaújváros modernkori nagyvállalataihoz kötődik, hiszen ezek képesek nem csupán a helyi, de a környékbeli lakosságot is munkával ellátni.

A jelentősebb szereplők között találunk könnyűiparhoz tartozó ruházati gyártóüzemet, csomagolástechnikával foglalkozó műanyagipari vállalatokat, illetve különféle építőipari cégeket. A paletta tehát meglehetősen széles és ennek okán bátran állítható, hogy az ipar – ha átalakulva is – de a mai napig fontos szerepet játszik a város életében. Emellett azonban más lehetőségek is kínálkoznak az itt dolgozni vágyók számára, hiszen egy állás Dunaújváros városában nem kizárólag ipari természetű lehet.

Egy város hétköznapjai

Dunaújváros kapcsán mindenképpen említést érdemel a városban működő egyetem is. Bár szerencsére hazánk bővelkedik a népes egyetemvárosokban, a kisebb kampuszokról is érdemes szót ejteni. A helyi egyetemen a hangsúly a műszaki képzéseken van, ami jól harmonizál a város alapvető ipari beállítottságával. Sok állás Dunaújváros hallgatói számára is nyitva áll, akár már az egyetemi tanulmányok alatt is, hiszen így már idejekorán értékes és hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatnak.

Dunaújváros álláskínálata azonban hétköznapibb lehetőségeket is tartogat. A városban működő különféle cégek, vállalkozások, városi intézmények is folyamatosan igénylik a munkaerőt. A palettát böngészve értelmiségi és szakmunkák egyaránt felbukkannak, ez is jól mutatja a kínálat eklektikusságát. Egy állás Dunaújváros területén pedig nem csupán a helyi, de a környékbeli lakosok számára is vonzó lehet.

A város megközelítése ugyanis közúton és vasúton is megoldott, így a szomszédos településekről történő ingázás is reális opció. Dunaújváros álláspalettája van annyira széles, hogy képes legyen lehetőséget adni a máshonnan érkező dolgozók számára is. Dunaújváros tehát ékes példája azon kevés iparvárosnak, mely saját jogán képes volt talpon maradni és az ipar mellett más területeken is fejlődést elérni. Ennek megfelelően pedig munkaerőpiaci szempontból is egy vonzó, modern városról beszélhetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.