Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Március 11. 07:07, kedd | Helyi

Egy pártrendezvény margójára-képekkel

Egy pártrendezvény margójára-képekkel

Már délelőtt tíz óra tájban megérkezett a technikai személyzet, a díszletezők, a hangosítók, a világítás-technikusok a Dózsa moziba. Készültek Mesterházy Attila pártelnök dunaújvárosi látogatására.

Egyébként az egész rendezvény profi volt. Időnként egymást lökdöstük Szasza kollégámmal, hogy ez igen, ez ki van találva... Tényleg, ha nem munkaköri kötelességem lenne pártrendezvényekre járni, még élvezném is. Minden van: zene, film, stand up egy helyben...

Éppen ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy le is írom kampány-rendezvénytapasztalatomat.

Csúcstechnika

Sok dologban rettenetesen messze van Amerika, de a pártrendezvények színvonalát tekintve már egészen jól állunk. Igazán csak az hiányzik bármelyik után is, hogy megjelenjen a stáblista: rendező, díszlettervező, zene, jelmez, látványelemek stb...

Nem véletlenül kívánt fellépését követően az előzenekar szerepét betöltő Somló Tamás jó szórakozást is. Meg kell állapítanunk, hogy az eddigi kampányrendezvények közül magasan Mesterházyé volt a leglátványosabb, legjobban felépített, legjobban kitalált. Nekem a születésétől a politikusi pályájáig tartó életszakaszát feldolgozó film is tetszett, bár egy kicsit hosszú volt. De kétségtelenül szépen fényképezett, jól vágott, egy elkötelezett, felelősségtudatos, érzékeny, de energikus férfi portréja rajzolódott ki a filmvásznon.

Talán ezért is zavart, hogy időnként gúnyos és irónikus volt élőben. Elhiszem én, hogy egy választási-kampány nem babazsúr, de a filmbeli férfi, nem gúnyolta volna, ki mondjuk ellenfele elszólását úgy, ahogy ő tette. Meg kell állapítanom, hogy célszerűbb egyensúlyban lennünk a rólunk szóló filmmel.

A család az első

Visszatérve a rendezvényre. A színpadkép a piros dobozokkal teljesen jól mutatott, amikorra megjelent az elnök, helyet foglaltak rajta a kiválasztott aktivisták. Ezt a megoldást már láttuk Orbán Viktornál is, jól példázza, hogy az elnök az emberek között van, nem szemben velük.

Jobban mutat a színpadkép is. Egyébként ehhez a trendhez tartozik a nagygyűléseken a sorfal is, ez is jelzi, hogy nem egyedül van,hanem támogatók széles hada van mellette. Mint ahogy a családot is meg kell említeni, vagy fel kell vonultatni. Az a politikus, aki nem fogja kedvese, párja, felesége, vagy gyermeke kezét, az nem tud semmit a trendről, a divatról és a választópolgárokról. Obama is vonszolja mindig szegény asszonyt fel és alá. Orbán Viktor felesége is ott van minden jelentős ünnepen, s ez alkalommal azt is megtudtuk, hogy Magyar András, az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje a feleségével kisbabát vár.

( Ekkor taps tört ki) A filmben pedig megszólat Mesterházy felesége, s láttuk két gyermekét is.

Azt pedig szegény cseh elnök és Simon ex-alelnök példájából is tudjuk, hogy válni nem szabad kampány-időszakban. Nem tesz jót a megitélésnek. Sőt feleséget sem célszerű ilyentájt elhagyni, mert esetleg a sértett ex, még véletlenül elkotyog egy-két dolgot, amit tudott rólunk, de mi nem annyira szeretnénk megszellőztetni.

Kötődések

Melósnak minden jelölt rokonságában kell lenni. Ahol nem tudnak felmutatni legalább egy asztalost, ácsot, vagy kőfaragót, ( Mesterházynak ilyenje volt) , annak teljesen felesleges politikusi pálya fele kacsintani, fogalmazódott meg bennem a jó néhány évtizedes kampány-tapasztalat.

A pártprogramnak és ideológiának megfelelően nem árt mondjuk egy paraszti ősöt, netalán egy nincstelen zsellért is felvonultatni annak, aki mondjuk a gazdák voksait is szeretné...

Ha valakinek legalább egy poilitikailag üldözöttje is van, az kétségtelenül sokkal jobb eséllyel indul a választók szívének és voksának megnyeréséért.

A pénzről...

A szegénység sem jön rosszul. De nekünk - ha jelöltek vagyunk - nem jó, ha annyira szegények vagyunk, legyenek csak szüleink vagy nagyszüleink azok. Ha mi is szegények vagyunk, akkor azt hiszik rólunk, hogy pénzt keresni akarunk a politikával... Ha ez így lenne, azt akkor sem kell ezt már kampány idején egyből nagydobra verni, úgyis rájönnek, de akkor már késő lesz...

Ha meg nem, akkor nem tartanak bennünket a választópolgárok normálisnak, s nem szavaznak ránk. De nagyon gazdagnak sem szabad lenni, mert akkor irigykednek ránk, nemcsak a választópolgárok, hanem még párttagtársaink is. Legjobb ebben is a középút...

A programokról

A kampányrendezvény szempontjából a programoknak nincs nagy jelentősége. A programoknak amúgy sincs nagy jelentősége. Legfeljebb csak arra való, hogy az ellenfeleinken kérjük számon. Egészen kivételes személyiségnek tartom azt, aki döntése előtt elolvassa a különböző pártprogramokat. Nem akarom azt mondani, hogy perverz, de mindenképpen különleges, és alapossága tiszteletet érdemel. Ugyanis még a kezdő választók is tudják, hogy a pártprogram csak azt összeállító, szerkesztő, korrektúrázó, tördelő szakértői gárdának, s a borssúrát kinyomó nyomdának jó és hasznos egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül.

A jó program egyébként olyan mint a statisztika és a fürdő ruha: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja. Nem szabad olyant igérnünk konkrétan, amit egyszer valaki véletlenül még számon kérhet rajtunk, sokat ugyan nem tehet velünk, legfeljebb lehazudoznak, és ez egy politikusi szakmával ugyan együtt jár, de ha lehet, akkor kíméljük meg magunkat az elkerülhető kényelmetlenségektől.

Lehet, hogy a listát majd még bővíteni fogom, de egy biztos, Mesterházy Attila pártelnök látogatása egy jól szervezett kampány-stáb munkája volt.

A látványelemek, a műsor felépítése, a Dózsa mozi telt háza, a kivetítők és a hangulati elemek azt mutatják, hogy a kampányban fontos szerepe van kies városunknak. A mi szavazataink megszerzéséért elég erős és jelentős harc folyik.

S a kampány még csak most kezdődik...

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.