Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Október 10. 11:36, hétfő | Helyi

Egy vérből valók vagyunk

Egy vérből valók vagyunk

A horvátországi baranyai járásban élő magyarok legtöbbje református. A vallás által is elkülönültek akár az ortodox szerbektől vagy a katolikus horvátoktól.

Számukra a hitük megvallása egyet jelentett az évszázadok során a magyarságukkal- magyarázza nekem Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, aki a közelmúltban Karancson járt, hogy a reformáció baranyai történetéről tartson előadást a 200 éves templom felújításának ünnepségén. Ő mint előadó vett részt a rendezvényen, városunkat Cserna Gábor polgármester megbízásából Friedrichné Pethő Ilona képviselte.


A rendezvényt megtisztelte Magyarország köztársasági elnöke, Áder János és Horvátország köztársasági elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović is, hiszen a templom felújításához mindkét ország hozzájárult.
Az ünnepséget istentisztelettel kezdték, először Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.
- Jelenleg bár a horvát kormány mindenben támogatja a magyar nemzetiséget, akár öt gyerekkel is indítanak magyar nyelvű osztályt, mégis feltartózhatatlan az asszimiláció - magyarázza Farkas Lajos. -A horvátországi magyarok egy része ugyanis haza költözik Magyarországra. Másik részük vagy házasság révén vagy azért mert a jobb munkalehetőség ígérkezik, elvándorol olyan területre, ahol nem gyakorolja nyelvét, ezáltal lassan elveszti magyarságát. Nincs ez másképp Karancson sem. Az ünnepség, s a felújított templom mégis a megmaradásnak ad erőt és hitet.

Címkék: felújítás, templom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.