Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 14. 16:33, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Egyiptomi fordulat - EU: az erőszak nem old meg semmit

Egyiptomi fordulat - EU: az erőszak nem old meg semmit

Au Európai Bizottság nagy aggodalommal figyeli az egyiptomi eseményeket, az összeütközés és az erőszak pedig nem a helyes út az ország politikai problémáinak megoldására - jelentette ki Peter Stano, a bizottság szomszédságpolitikai és bővítési szóvivője.

Stano megerősítette, hogy az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy Egyiptomban erős, demokratikus, minden társadalmi réteget magába foglaló politikai folyamat menjen végbe.
"Világos, hogy a hatóságok fel akarják számolni a tiltakozók táborait, a sebesültekről és halálesetekről szóló jelentések pedig rendkívül aggasztóak" - húzta alá a szóvivő.
"Az erőszak semmilyen megoldáshoz nem vezet, ezért minden felet erőteljesen maximális önmérsékletre szólítunk fel" - tette hozzá Stano.
Délután Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.
"Felszólítom a biztonsági erőket, hogy a lehető legnagyobb mértékben gyakoroljanak önmérsékletet, valamint minden egyiptomit arra kérek, hogy a helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében kerüljenek minden provokációt" - áll a főképviselő közleményében.
Ashton arra az álláspontra helyezkedik, hogy az ország demokratikus jövője attól függ, folytatódik-e a párbeszéd az érintett felek között a nézetkülönbségek leküzdése és a megbékélés érdekében. Ehhez szerinte működőképes, minden jogkörrel felruházott civil kormányra és működő demokratikus intézményrendszerre van szükség. A brit politikus szerint a továbblépéshez elengedhetetlen a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának biztosítása, valamint minden egyiptomi polgár személyes biztonságának szavatolása.
"Ezzel egyidejűleg minden félnek felelősséget kell vállalnia, hogy a tiltakozások békések maradjanak, és az izgatás, az erőszakra buzdítás véget érjen" - zárja közleményét Catherine Ashton
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke határozottan elítélte az egyiptomi hatóságok fellépését, elfogadhatatlannak nevezve a haláleseteket.
"Felszólítom a jelenlegi kormányt: biztosítsa, hogy politikai nézeteitől függetlenül minden egyiptomi élhessen a békés tiltakozáshoz való jogával. A kormány felelőssége, hogy békés és igazságos megoldást találjon a jelenlegi válságra" - mutatott rá közleményében az EP elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése