Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:25, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Egyre hosszabb az allergiaszezon

Azok, akik allergiában szenvednek, és elsősorban a parlagfű pollenjére érzékenyek, évről évre megtapasztalják a kellemetlen tüneteket - ráadásul úgy tűnik, hogy egyre hosszabb ideig.

A szakértők szerint a hosszabb allergiaszezonért az emelkedő átlaghőmérséklet és a növekvő szén-dioxid koncentráció a felelős.

Az orvosok szerint az allergiaszezonnak augusztus közepétől szeptemberig kellene tartania, a világ több részén azonban a betegek egyre korábban kezdik tapasztalni a tüsszögést, a szemviszketést és az orrváladékozást - ezek pedig egyértelműen az allergia jelei. Ráadásul a tünetek akár októberig is kitarthatnak - írja a HealthDay.

A fő bűnös természetesen a sokat emlegetett parlagfű, amelynek pollenje Európában és Amerikában is milliókat kínoz. Egyetlen növény 1 milliárd pollent képes termelni egy szezon alatt - a növekvő hőmérséklet és szén-dioxid szint következtében azonban a virágzás akár hónapokkal is hosszabb lehet a normálisnál.

A tüneteket teljes mértékben elkerülni nem lehet, a gyógyszerek csak elnyomják és csökkentik őket. Ha azonban az allergiások figyelik a pollenjelentéseket, és nem mennek a természetbe olyankor, amikor kiemelten magas a pollenkoncentráció, kevesebb szenvedéssel is megúszhatják a kitolódott szezont.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: allergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.