Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 12. 07:57, szerda | Külföld
Forrás: mti

Egyre több muszlim nő vesz részt terrorakciókban

Egyre több muszlim nő vesz részt terrorakciókban

Tamási Erzsébet kriminológus szerint egyre több muszlim nő vesz részt terrorakciókban, és a nők \"nagyon jó fegyvernek számítanak\".

Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója ugyanakkor arról beszélt: a nők a történelem során általában háttérszerepet kaptak a dzsihádban.

Tamási Erzsébet az M1 aktuális csatorna keddi műsorában azt mondta: 2002-ig muszlim nő nem vett részt terrorcselekményben, azóta azonban egyre többen vállalnak közülük ilyen szerepet.

Úgy fogalmazott, hogy a nők nagyon jó fegyvernek számítanak, mert nem gondolják róluk, hogy terroristák lennének.

Tamási Erzsébet közölte: míg az összes bűnelkövető tíz-húsz százaléka nő, addig a terrorcselekmények végrehajtói között ennél magasabb, harminc-negyven százalékos az arányuk. Olyan terrorista csoportok is működtek már, amelyek kizárólag nőkből álltak - tette hozzá.

Kitért arra is: a terrorcselekmények elkövetésében a nők hatékonyabbak, mint a férfiak. A szakértő által idézett statisztika szerint egy magányos férfi merénylete átlagosan 5,3 áldozatot követel, míg egy nőé 8,3-at.

A Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója szintén az M1-en közölte: a nőknek sincs megtiltva az iszlám vallás szerint, hogy részt vegyenek a dzsihádban, azonban ők a történelem során általában nem erőszakkal vívták a "szent háborút", hanem háttérmunkát végeztek.

Incze Nikoletta azt mondta, a nők főként a gyermekek megszülésével és nevelésével támogatták a dzsihádot, ezenkívül egyebek mellett elsősegélyt nyújtottak a katonáknak.

Ugyanakkor hozzátette: olyan is előfordult a történelemben, hogy a nők kifejezetten harcoltak. Manapság az Iszlám Állam szintén alkalmaz női terroristákat, öngyilkos merénylőket - közölte.

Címkék: muszlim, , terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.