Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Február 16. 17:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Egyszerűbb a gázkészülékek cseréje februártól

Egyszerűbb a gázkészülékek cseréje februártól

Észszerű szabályokat vezetett be a kormány február elsejével a gázkészülékek cseréjére vonatkozóan, így értékes időt és felesleges kiadásokat takaríthatnak meg a fogyasztók

- hangsúlyozta a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bartal Tamás azt mondta, mostantól egyáltalán nem szükséges az elosztó közreműködése a készülékcserék folyamatában. Ha a cserével együtt a gázvezetéket is át kell alakítani, akkor ezentúl a tervező ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelően kivitelezték-e a munkát. Mivel a folyamatból kivettek egy "felesleges szereplőt", egyszerűsödött az eljárás.

A Könnyű közmű program egyik célja, hogy lebontsák a felesleges bürokráciát, megszabadítsák az embereket az ügyintézés kényelmetlenségeitől - mondta a helyettes államtitkár.

Úgy fogalmazott, senkinek sincs szüksége arra, hogy "packázzanak vele" az elosztók. Senki sem akar hetekig, hónapokig várni egy készülékcserére.

Gyakran nemcsak a berendezést kellett kicserélni, hanem a gázvezeték felújítása is szükséges volt. A korábbi gyakorlat szerint, ilyen esetekben az elosztó engedélye nélkül nem lehetett használni a készüléket. Az elosztó lassú munkája miatt pedig hosszú várakozásra kényszerültek az érintett családok és cégek - emelte ki Bartal Tamás.

Fenntartották az egyszerűsített gázkészülékcsere intézményét is: ez akkor valósul meg, ha a korábbival azonos műszaki paraméterű berendezést üzemelnek be, és az átalakítás nem jár a gázvezeték megbontásával. Ilyenkor a tervezés sem szükséges, a gázszerelő igazolja a munka szabályszerűségét.

Amennyiben a gázvezetéket is cserélni kell vagy át kell alakítani, az eddigieknek megfelelően tervezőmérnök bevonása szükséges. A kivitelezés után ő ellenőrzi és igazolja, hogy a terveknek megfelelő lett-e a munka - ismertette az új szabályozás elemeit a helyettes államtitkár.

Szavai szerint mostantól hónapok helyett napokban mérhető a készülékcsere és az átalakítás időigénye.

Az intézkedés minden gázfogyasztóra vonatkozik. Magyarországon a háztartások háromnegyede, 3 millió 300 ezer lakás és iroda gázzal fűt, a változások körülbelül 7 millió embert és több százezer céget érintenek - közölte Bartal Tamás.

Azt mondta, hogy a rendelkezés egy újabb támogatás a magyar családoknak, és versenyelőny a magyar cégeknek.

Az intézkedés minden gázfogyasztású berendezésre vonatkozik, egyebek mellett tűzhelyekre, vízmelegítőkre és cirkókra.



Hangsúlyozta, hogy az új rendszer biztonságos, hiszen a készülékcsere egy rutinszerű tervezési eljárás a mérnököknek, akiket felsőfokú képesítésük, szakmai gyakorlatuk alkalmassá tesz a feladatra.

Széles körű szakmai konszenzuson alapszik az intézkedés, amelynek bevezetését támogatta az energiahivatal, és a gázszerelők képviselői is egyetértettek - jelentette ki.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a kormány tavaly indította el a Könnyű közmű programot, amely egy kiterjedt intézkedéssorozat a közműcsatlakozásokkal kapcsolatban.

Első lépésként díjmentessé tették a közműcsatlakozásokat. Ezt követően megtörték az elosztók monopóliumát a közművek kivitelezése tekintetében, aminek köszönhetően vállalkozók széles köre dolgozhat közműcsatlakozás kiépítésén. Harmadik lépésként csökkentették az engedélyezési határidőket, majd negyedikként idén január 1-jétől megszüntették a műszaki biztonsági felülvizsgálatot.

A Könnyű közmű program folytatódik - jelentette ki Bartal Tamás.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kiemelte: örömmel támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a szakhatósági közműszolgáltatói eljárások, engedélyezések egyszerűsítésére, gyorsítására irányul.

Fontosnak tartják, hogy megmaradjon a szakmai kontroll, ezt azonban a tervezőmérnökök biztosítani tudják - nyomatékosította.

Tervezői jogosultságot csak megfelelő szakmai gyakorlattal és vizsgával lehet szerezni, valamint évenkénti rendszeres továbbképzésekre kell járni - jegyezte meg Nagy Gyula.

Azt mondta, hogy nagy segítség az építtetőknek a kazáncsere egyszerűsítése. A szolgáltató más területekre tudja összpontosítani az energiáját, a tervező pedig azért jár jól, mert gyorsabban kivitelezik a munkáját.

A kamara más szakterületeken is kidolgozott olyan egyszerűsítési javaslatokat, amelyek hasonlóan kedvezően befolyásolhatják az eljárásokat. Azt kérik a kormányzattól, hogy ezeket a lehető leghamarabb vegye a jogalkotási folyamatba - mondta Nagy Gyula.

Kérdésre Bartal Tamás közölte, hogy mostantól a fő felelősség a tervezőé.

Címkék: csere, gáz, készülék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;