Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2013. Január 30. 10:34, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

A Toyota és a BMW barátságáról már jó ideje tudunk, azonban mindeddig arról szólt a fáma, hogy az egyik részről hibrid megoldások kerülnek felkínálásra, míg a másik fél dízeltechnológiát oszt meg, azonban a legfrissebb bejelentések szerint sportautós vonalon is együttműködik majd a két gyártó.

A bajorok, illetve a japán autóipari óriás közösen fejleszt sportautót, amely tényt immáron hivatalos közlemény is alátámaszt. Ezenkívül mindkét fél fontos célt tűzött ki magának: 2020-ra tüzelőanyag-cellás rendszert hoznának létre, amely könnyen beépíthető a különféle típusokba. A technológia igényli a hidrogéntartályok, a villanymotorok és a cellák kidolgozását, ahogy az akkumulátorok csiszolgatását is. Az együttműködést meghatározó iratokat a mai nap folyamán írták alá a felek.

Kéz a kézben egy szebb jövőért
Kéz a kézben egy szebb jövőért
Fotó: Autó Pult

A már említetteken túl a könnyű építésű szerkezeti elemek fejlesztésében szintén közösködnek a japánok és a németek, ahogy a célok között a következő generációs lítium-ion akkumulátor megalkotása is szerepel.

Az első lépcsőfok egy megvalósíthatósági tanulmányt takar, amely egy közepes méretű sportautót illetően készül majd el 2013 végére, nyilvánvalóan ennek eredménye alapján derül majd ki, hogy érdemes-e, valamint megéri-e nekilátni a munkának. A kompozit anyagok, valamint a szénszál erősítésű műanyagok ugyancsak fontos elemét képezik a közös feladatok sorának – ezeket persze nem kizárólag a sportmodell számára fejlesztenék, hanem számos típushoz használnák a későbbiekben.

Ezzel együtt érdekes az a bejelentés, hogy a BMW újabb partnerek után is kutat a tüzelőanyag-cellás rendszerek fejlesztésével kapcsolatban. Persze érthető, hogy a nagy költségekkel járó vállalkozás akár hosszabb távon is akkor lehet jövedelmező, ha a kifejlesztés költsége rengeteg irányba oszlik, azaz minél több eladott autóra bomlik. Ennek ellenére a Toyota is elkötelezett a technika mellett, épp ezért érdekes fordulat, hogy a bajorok a Nissan/Renault és a Ford felé nyitnak. Úgy tűnik, hogy eddig még soha nem látott mértékű, globális összefogás újíthatja meg a jövő közlekedését.

Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Fotó: Autó Pult

Címkék: bmw, hidrogén, Toyota

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 18:20, szerda | Belföld

Orbán: megvédjük a rezsit és elvesszük az extraprofitot

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

2022. Május 25. 18:10, szerda | Belföld

Elítéltek a tokodi asszonyt, aki leszúrta a férjét

Nyolc év börtönre ítélt a bíróság egy asszonyt, aki 2020 áprilisában tokodi otthonukban szíven szúrta a férjét - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

2022. Május 25. 15:05, szerda | Belföld

Különleges meteorkitörés várható május utolsó napján

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló,

2022. Május 25. 14:00, szerda | Belföld

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében

Súlyosításért fellebbez az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.