Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 24. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Elbukott az adóelkerülés elleni német-svájci egyezmény a német felsőházban

Elbukott az adóelkerülés elleni német-svájci egyezmény a német felsőházban

Elbukott az adóelkerülés megakadályozását célzó német-svájci államközi egyezmény pénteken a Bundesratban, a német törvényhozás felsőházában a megállapodást igazságtalannak tartó baloldali ellenzék elutasító szavazatai miatt.

A tartományokat képviselő Bundesratban többségben lévő szociáldemokraták és Zöldek szerint a megállapodás ellentétes a közteherviselés elvével, és fellazítja az adózási fegyelmet, hiszen "aprópénzért" felmentést ad a pénzüket Svájcba menekítő adócsalóknak.
A berlini és a berni vezetés több éves tárgyalása során kidolgozott egyezmény szerint a németországi illetőségű magánszemélyek svájci pénzintézeteknél elhelyezett, és a német adóhatóság elől eltitkolt eszközeire - az összeg nagyságától és az elhelyezés óta eltelt idő hosszától függően - 21 és 41 százalék közötti adót vetnek ki. A 10 évre visszamenőleg kivetendő különadó beszedéséről a svájci pénzügyi igazgatás gondoskodik, amely azután átutalja az összeget Németországnak. Az anonim eljárás révén a pénzüket Svájcba menekítő németeknek továbbra sem kell felfedniük kilétüket, megtakarításukat pedig legalizálják.
A Svájcban már ratifikált és a német törvényhozás alsóházában, a konzervatív-liberális többségű Bundestagban megszavazott egyezménytől a német pénzügyminisztérium 10 milliárd eurós bevételt remélt.
A megállapodás másik lényeges eleme, hogy a Svájcban elhelyezett német megtakarítások hozamát 2013-tól a német szabályoknak megfelelően adóztatják, és ezt a pénzt is átutalják, ami a pénzügyminisztérium szerint további évi 750 millió eurós bevételt jelentene.
Német becslések szerint német magánszemélyek több mint 60 milliárd eurót helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával.
A Bundesrat döntése miatt az egyezmény egyelőre nem lép életbe. A kormány kezdeményezte, hogy az ügyet utalják a törvényhozás két háza között egyeztető bizottsághoz. Az eljárás várhatóan nem hoz megoldást, egyebek mellett azért, mert nem valószínű, hogy a jövő évi országos parlamenti választásra készülő ellenzéki pártok megváltoztatják véleményüket.
A pénzügyminisztérium az egyezséggel akarta megoldani azt a német-svájci konfliktust, amely 2010-ben robbant ki, amikor a német pénzügyőrség megvásárolt egy CD-t tele a Crédit Suisse svájci nagybank adóelkerüléssel gyanúsítható német ügyfeleinek adataival. Azóta csaknem egy tucat CD-t vásároltak a pénzügyőrség egyes tartományi szervezetei a helyi - szociáldemokrata, vagy pedig zöldpárti vezetésű kormány - utasítására. Az adatbázisok beszerzéséről szóló hírek hatására általában hirtelen megugrott az önrevíziót kérő, eltitkolt jövedelmüket bevalló magánszemélyek száma, és a tartományi kormányok milliárd eurós nagyságrendű bevételhez jutottak.
A CD-k miatt kialakult feszültséget mutatja, hogy az idén áprilisban Svájcban elfogatóparancsot adtak ki három német pénzügyőr ellen banktitok megsértése és gazdasági kémkedés gyanúja miatt, mire a Bild című bulvárlap feljelentette Simonetta Sommaruga svájci igazságügyi minisztert adócsalásban való bűnrészességre hivatkozva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése