Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 02. 17:01, péntek | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Elindult a viharjelzés a Balatonon

Elindult a viharjelzés a Balatonon

Fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízben tartózkodni, csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezen időszakban a Balaton átlagos vízhőmérséklete még alacsony, így vízbeesés esetén magas a hipotermia kockázata.

Baj esetén hívja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság segélyhívó számát!

A bajbajutottak egész évben 0–24 órában ingyen hívhatják a 1817-es balatoni vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki ezt a számot tárcsázza, hívása közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. A 112-es központi segélyhívót tárcsázókat viszont a hívásfogadó központok továbbítják a vízirendőrök irányába. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden zegzugát, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók aktuális helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyik ér oda a leghamarabb.
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Címkék: balaton, viharjelzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.