Városlista
2023. április 2, vasárnap - Áron

Hírek

2012. Április 11. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Húsz ukránt bíróság elé állítottak hétfőn Líbiában azzal a váddal, hogy zsoldosként Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető haderejében szolgáltak – közölte egy katonai szóvivő.

Két orosz és két fehérorosz állampolgárt is ugyanezzel vádolnak. A vád szerint a tavaly népfelkeléssel megdöntött rezsim oldalán harcoltak a „forradalmárok” ellen. Civilekre támadtak, sőt állítólag föld-levegő rakétákkal akartak lőni a NATO repülőgépeire, amelyek az ENSZ felhatalmazása alapján líbiai célpontokat támadtak, hogy megvédjék a civil lakosságot. Az ukránok a múlt héten, az első bírósági meghallgatáson azt mondták, az olajipari szektorban vállaltak munkát, ezért utaztak Líbiába.

Az ukrán hatóságok becslése szerint nagyjából 1500 ukrán volt Líbiában a konfliktus 2011. februári kirobbanása előtt. Közülük a leghíresebb Galina Kolotnicka ápolónő, akit Kadhafi maga mellé vett, és minden külföldi útjára magával vitt. Állítólag azért ragaszkodott hozzá, mert a nő ismerte minden rigolyáját, de egyes diplomáciai források szerint a szeretője volt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:18, szombat | Külföld

Ukrajnai háború - Olaf Scholz: több évig tarthat még a háború

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

2023. Március 31. 07:51, péntek | Külföld

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.