Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2012. Április 21. 07:03, szombat | Külföld
Forrás: OrintPress

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Nemtetszésüket fejezték ki a Visegrádi Országok – Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia – amiért Svájc korlátozná a letelepedési engedélyek kiadását.

A V4-esek emlékeztetnek arra is, a szigorítás érti a személyek szabad mozgásáról szóló államközi megállapodást.

Az alábbiakban Visegrádi Országok közös nyilatkozata olvasható a svájci kormány döntéséről, amely ismételten bevezeti nyolc uniós tagállam állampolgáraira vonatkozóan a letelepedési engedélyekhez kapcsolódó mennyiségi korlátozásokat.

„Mély sajnálatunkat fejezzük ki a svájci kormány döntésével kapcsolatosan, amely aláássa Svájc hagyományosan nyitott és barátságos ország-képét.

Sajnáljuk ezt az intézkedést egyrészről azért, mert a svájci hatóságok bizonyos országok kiválasztásával megkülönböztetést tesznek az Európai Unió tagállamai között, noha országaink közül néhány nem töltötte ki a bevándorló munkavállalók számára vonatkozó kvótát. Sajnáljuk az intézkedést másodsorban azért, mert azt tisztán politikai döntésként értékeljük országainkkal szemben, hiszen az országainkból Svájcba bevándorló munkavállalók mindössze az összes uniós tagállamból Svájcba bevándorló munkavállalók tíz százalékát teszik ki. Harmadrészt, meggyőződésünk, hogy válság idején erősítenünk – és nem gyengítünk – kell az európai gazdasági szabadságot. Amint sok svájci vállalat is élvezi a közös piac előnyeit és folytat aktív tevékenységet a 65 millió fős piacot jelentő országainkban.

Továbbá, felhívjuk a figyelmet Catherine Ashton főképviselő asszony nyilatkozatában kifejtett határozott álláspontjára, amely szerint az intézkedés. Bízunk abban, hogy mindezen érvek fényében a svájci kormány mielőbb felülvizsgálja döntését” – áll a Külügyminisztérium által közzétett levélben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés

2022. Augusztus 14. 06:00, vasárnap | Külföld

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.

2022. Augusztus 13. 18:08, szombat | Külföld

Enyhíti a korlátozásokat az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban