Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 14. 07:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Elrettentő erejű kamerák

Elrettentő erejű kamerák

Egyre több településen helyeznek üzembe térfigyelő kamerákat, ezzel próbálják csökkenteni a közterületi bűnözést.

Az országban található kamerarendszerek negyedét a WBS Rendszerház Kft. üzemelteti. Az információk a rendőrségre futnak be – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Nagy Norbert, aki a WBS Rendszerház Kft. vezetője és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének EU-nagykövete elmondta, hogy a kamerarendszernek köszönhetően az elkövetett bűncselekmények száma mindenütt jelentősen csökkent. Például Baja főterén 2007 óta egyetlen autót sem törtek fel. A kamerarendszernek pedig órási elrettentő ereje van. A Kft. kifejlesztett egy automata robotrendszert, amely rendszámok felismerésére és mozgások analizálására képes, ennek köszönhetően nincs rá szükség, hogy emberek figyeljék a felvételeket.

Szentendrén 2010 óta harminckét kamera működik. Dietz Ferenc, a város polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy amióta működnek a térfigyelők, lényegében megszűnt a bűnözés azokon a területeken, amelyeket megfigyelés alatt tudnak tartani. Ha pedig mégis elkövetnek egy-egy szabálysértést vagy bűncselekményt, akkor a tetteseket a legtöbb esetben elfogják.

Zalakaroson elavult a térfigyelő kamerarendszer, ezért a közelmúltban a felújításra pályázatot írt ki a helyi önkormányzat, amelyet a tenderen győztes cég el is végzett. A rendszert a napokban indítják újra. „A korábbi példák is azt mutatják, hogy a térfigyelő kamera az egyik leghatékonyabb bűnmegelőzési eszköz, de egy elkövetett bűncselekmény rekonstruálásában és a tettesek azonosításában is komoly szerepe lehet” – mutatott rá Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. Novák Ferenc kitért arra, hogy a közbiztonság javítására „vak kamerákat” is bevetnek, amelyek nem készítenek felvételt, de a bűnözők nem tudják, hogy melyik szerkezet működik, és melyik nem.

„Az elemzések alapján megállapítható,hogy az erőszakos, garázda jellegű, valamint a lakosságot leginkább irritáló, közterületi vagyon elleni bűncselekmények a kamerákkal védett területekről kiszorultak” – jegyezte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A térfigyelő rendszerek nemcsak a bűnmegelőzési célokat szolgálják, hanem hatékonyan vehetők igénybe közrend elleni, valamint közlekedési szabálysértések megelőzésére, felderítésére. A rendszerek kiépítése különösen indokolt lehet a turisztikai idényben jelentősen érintett térségek területén a közrend és a közlekedésbiztonság megerősítésében – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során