Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 03. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Eltűnő korkedvezmény, egyéni számla – változnak a nyugdíjszabályok

Eltűnő korkedvezmény, egyéni számla – változnak a nyugdíjszabályok

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor jelenlegi formájában megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, továbbá megismerkedhetünk az egyéni számlákkal is. Az itt összegyűjtött pénz szigorú szabályok szerint, de örökölhető lesz.


A tervezet szerint a korhatár előtt „elvonulók” 2012 januárjától csak úgynevezett jövedelempótló juttatást kapnak. Az már eldőlni látszik, hogy ez az összeg nem fog rendszeresen emelkedni, így jövőre a költségvetés már 6-7 milliárd forintot spórolhat. Fontos, hogy e mellett nem lehet majd dolgozni sem.

A különleges helyzetben lévők, többek közt a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíját a javaslat szerint 2013. január elsején vezetik ki a rendszerből. Ezt a lehetőséget azért nem lehet a jövő évben megszüntetni, mert a hatályos társadalombiztosításról szóló törvény 2013. január 1-jétől rendelkezne erről.

A javaslat megszüntetné a korengedményes nyugdíjat is. Az eddig gyakran alkalmazott foglalkoztatáspolitikai eszköz célja az volt, hogy ha leépítés miatt az idősebb dolgozókat el kell küldeni, akkor ők már ne váljanak munkanélkülivé, hanem a foglalkoztató terhére már állami ellátásban részesülhessen.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a jövőben a rendszer egyik legfontosabb eleme az egyéni számla lesz. Ezen a számlán csak a munkavállaló által befizetett járulék szerepelne, és, ha eljön az idő, akkor az itt összegyűlt egyenleg, valamint a várható hátralévő élettartam alapján határozzák meg azt az összeget, melyet kézhez kaphatunk.

Látható, hogy a befolyó pénznek csak egy részét fordítják majd a nyugdíjak kifizetésére. Ennek oka, hogy a beérkező járulék három célt kell, hogy szolgáljon: egyrészt ebből kell fedezni az idősek kifizetéseit, finanszírozni kell a nem öregségi különleges ellátásokat (árvák és özvegyek támogatása), valamint ki kell egyensúlyozni a pénzügyi és demográfia hiány által okozott egyensúlytalanságot.

Jelenleg a három cél nem különül el egymástól. A javaslat szerint a jövőben a dolgozó befizetései finanszíroznák a későbbi öregségi, az ideiglenes özvegyi nyugdíj és az árvaellátás költségeit. A munkavállalóktól beszedett összegeket az aktuális kifizetések fedezeteként használnák fel - írja az index.hu.

A tervezet szerint az egyéni járulék tízről húsz százalékra emelkedne, míg a munkavállalói befizetések egy részével „felbruttósítanák” a dolgozók bérét.

Az örökléssel kapcsolatban Varga Mihály, miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta, hogy az egyéni számlán felhalmozott összeget át lehet örökíteni, ennek azonban jó néhány feltétele lesz. Egyrészt csak az egyéni számlaegyenleget lehetne örökölni, de csak akkor, ha a dolgozó még a nyugdíjba vonulása előtt meghal.

Azt is szigorúan szabályozzák majd, hogy ki örökölheti ezt a pénzt: első körben a házastárs, annak hiányában pedig a gyermekek örökölnének. A javaslat szerint külön vizsgálandó kérdés lesz, hogy az élettársi kapcsolat milyen megítélés alá esik, valamint, hogy a vér szerinti és fogadott gyermekek azonos megítélés alá esnek-e.

Jó hír ugyanakkor, hogy nem csak felhalmozott magánnyugdíj-pénztári egyenlegrész lesz örökölhető.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára