Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2011. Október 01. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 240 millió forint összértékű segélyprogramjának részét képezi az a Kolontár területére tervezett környezetvédelmi tanösvény.

Amit 2011. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójának alkalmából kezdenek kiépíteni. A munkálatok elején egy emlékhelyet is felavat a karitatív szervezet.

A tanösvény építése többes céllal kezdődött meg. Egyrészt emléket szeretne állítani a katasztrófa pusztításának és súlyos következményeinek, szemléletformáló céllal felhívni a figyelmet az ember és a környezet kapcsolatának fontos aspektusaira, a közös felelősségre, s így tanulságul szolgálni az utókornak a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében.

A létesítmény egy fogadóépülettel és több stációval (például a katasztrófa képeit bemutató galéria egy meghagyott károsult pajtában) várja majd az érdeklődőket, turistákat, s nem utolsó sorban az iskolás korosztályt, akik akár osztálykirándulás vagy rendhagyó tanóra keretében érkeznek oda. Az alapinformációkat többnyelvű kisfilm és interaktív, audiovizuális szemléletformáló eszközök nyújtják, a tematikát pedig kilenc további állomás dolgozza föl többek kötött az emlékezés, az ember és környezete kapcsolata, személyes felelősségünk, s az elkerülhető természeti károk témakörében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta eltelt egy évben közel negyedmilliárd forint értékben nyújtott segítséget a vörösiszap katasztrófa károsultjainak. Elsődleges segélyezési területe a humanitárius szervezetek közti koordináció értelmében Kolontárra összpontosult. Itt a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Folyamatban lévő munkái közé tartozik a művelődési ház felújításában való részvétel, a kolontári orvosi rendelő modernizálása és a tanösvény megépítése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 23. 17:10, vasárnap | Belföld

Ismét megdobálták a rendőröket az illegális migránsok – VIDEÓ

A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.

2022. Január 23. 14:03, vasárnap | Belföld

Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat

Átadták a Minősített Közművelődési Intézmény Címeket, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár címeket szombaton a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Zene Házában tartott díjátadó gálán.

2022. Január 23. 10:56, vasárnap | Belföld

Halálos baleset a 31-es főúton

Halálos baleset történt szombaton késő este a 31-es számú főút 116-os kilométerében Tenk és Heves között - közölte a rendőrség a honlapján.

2022. Január 23. 09:51, vasárnap | Belföld

Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban, egy ember meghalt

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották.