Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2011. Október 01. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Emlékhely és tanösvény épül Kolontáron

Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 240 millió forint összértékű segélyprogramjának részét képezi az a Kolontár területére tervezett környezetvédelmi tanösvény.

Amit 2011. október 4-én, a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójának alkalmából kezdenek kiépíteni. A munkálatok elején egy emlékhelyet is felavat a karitatív szervezet.

A tanösvény építése többes céllal kezdődött meg. Egyrészt emléket szeretne állítani a katasztrófa pusztításának és súlyos következményeinek, szemléletformáló céllal felhívni a figyelmet az ember és a környezet kapcsolatának fontos aspektusaira, a közös felelősségre, s így tanulságul szolgálni az utókornak a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében.

A létesítmény egy fogadóépülettel és több stációval (például a katasztrófa képeit bemutató galéria egy meghagyott károsult pajtában) várja majd az érdeklődőket, turistákat, s nem utolsó sorban az iskolás korosztályt, akik akár osztálykirándulás vagy rendhagyó tanóra keretében érkeznek oda. Az alapinformációkat többnyelvű kisfilm és interaktív, audiovizuális szemléletformáló eszközök nyújtják, a tematikát pedig kilenc további állomás dolgozza föl többek kötött az emlékezés, az ember és környezete kapcsolata, személyes felelősségünk, s az elkerülhető természeti károk témakörében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa óta eltelt egy évben közel negyedmilliárd forint értékben nyújtott segítséget a vörösiszap katasztrófa károsultjainak. Elsődleges segélyezési területe a humanitárius szervezetek közti koordináció értelmében Kolontárra összpontosult. Itt a gyorssegélyezés mellett kiemelten kezelte a magánszemélyek támogatását, de nagy hangsúlyt helyezett a közösségi és fejlesztési projektekre is. Folyamatban lévő munkái közé tartozik a művelődési ház felújításában való részvétel, a kolontári orvosi rendelő modernizálása és a tanösvény megépítése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 08:54, hétfő | Belföld

Halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében

Halálos baleset történt hétfő hajnalban a Bács-Kiskun megyei Apostagnál - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Augusztus 15. 07:00, hétfő | Belföld

Anyára és gyerekére gyújtotta rá két férfi a házat Véménden

Emberölés kísérlete miatt nyomoznak a rendőrök két férfi ellen, akik Molotov-koktélokkal gyújtottak fel egy véméndi családi házat.

2022. Augusztus 15. 05:00, hétfő | Belföld

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

Folytatódik a következő napokban a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

2022. Augusztus 14. 16:02, vasárnap | Belföld

Légtérberepülést tart hétfőn a honvédség Budapest egén

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.