Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2011. November 14. 14:22, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ettől lehetnek depressziósak a nők

Ettől lehetnek depressziósak a nők

A legtöbbet mozgó, legkevesebbet tévéző nők körében alakult ki legritkábban depresszió egy közel 50 ezer nő bevonásával készült amerikai tanulmány eredménye szerint.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a legtöbb testmozgásról beszámoló nőknél mintegy húsz százalékkal kisebb volt a depresszió későbbi megjelenésének kockázata azokhoz képest, akik csak ritkán edzették magukat. A másik oldalon viszont a tévénézéssel eltöltött idővel együtt nőtt a depresszió kialakulásának kockázata is. Minél több időt töltött valaki a képernyő előtt ülve, annál nagyobb esélye volt arra, hogy az állapot felbukkanjon nála.

Michael Lucas kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa csoportjával közel 50 ezer nővér adatait elemezte, akik egy nagyszabású követéses vizsgálatban vettek részt 1992 és 2006 között. Amikor a nők beszámoltak életmódjukról, akkor egyebek közt azt is feljegyezték, hogy hetente mennyi időt töltöttek tévézéssel, valamint sétával, biciklizéssel, futással, úszással vagy egyéb fizikai tevékenységgel. Az ismétlődő kérdőívekben arra is válaszoltak, hogy állapítottak-e meg náluk depressziót, illetve szednek-e a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszert.

A mostani elemzésbe csak azokat a nőket vonták be, akiknél 1996 előtt még nem állapítottak meg depressziót. Az ezt követő egy évtized során 6500 új depressziós esetet diagnosztizáltak a csoportban. Az elemzésben a naponta több mint 90 percet fizikai tevékenységgel töltő nők körében 20 százalékkal bizonyult kisebbnek a depresszió megjelenésének kockázata azokhoz képest, akik naponta tíz percnél kevesebbet töltöttek edzéssel.

Azoknál a nőknél, akik naponta három óránál többet töltöttek el tévénézéssel, 13 százalékkal nagyobb volt a kockázata a depresszió kialakulásának, mint azoknál, akik szinte egyáltalán nem tévéztek.

Címkék: depresszió, nők, nővér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.