Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2011. November 16. 07:02, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Európa megújítását tűzték ki célul

Európa megújítását tűzték ki célul

Európa megújításáért száll síkra az Európai Bizottság kedden ismertetett jövő évi munkaprogramjában.

Fő jelszavai a stabilitás, a felelősségvállalás, a növekedés, a munkahelyteremtés, a szolidaritás, valamint „nagyobb nyomaték biztosítása az unió szavának a nagyvilágban”.

Európa megújításáért száll síkra az Európai Bizottság kedden ismertetett jövő évi munkaprogramjában. A tervet José Manuel Durao Barroso, az európai uniós végrehajtó testület elnöke személyesen ismertette az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A munkaprogram fő jelszavai a stabilitás, felelősségvállalás, növekedés, munkahelyteremtés, szolidaritás, valamint „nagyobb nyomaték biztosítása az unió szavának a nagyvilágban”.

Barroso az EP-képviselők előtti beszédében kifejtette: a program címén azt kell érteni, hogy a bizottság szerint a jelenlegi nehéz időszak lezárása érdekében az uniós intézmények között tovább kell fokozni az együttműködést, és közös erőfeszítéseket kell tenni, amelyek gyors és hatékony választ adnak a gazdasági válságra.

A terv egyebek között azt részletezi, hogy a bizottság milyen további intézkedésekkel kívánja kiegészíteni a válság megoldását célzó javaslatcsomagot. Eszerint jövőre a bizottság szeretne eljutni a pénzügyi ágazat reformjának lezárásához, különös hangsúlyt fektetve a befektetők védelmére. További lehetőségeket keres a testület az egységes uniós belső piac kiaknázására is.

Kiemelt cél a kereskedelmi megállapodások rendkívül széles körének előmozdítása, valamint az is, hogy az EU továbbra is „támogatást nyújtson a dél-mediterrán térség békés és virágzó fejlődéséhez”. Jövőre a bizottság 129 új kezdeményezést tervez, emellett további intézkedéseket az uniós jogszabályrendszer egyszerűsítésére és az adminisztratív terhek csökkentésére.

„Közös húzóerőként kell működnie”

A program EP-vitájában felszólalt mások mellett Szájer József, a Fidesz delegációjának elnöke, aki hangoztatta, hogy a nemzetközi gazdasági válság utáni talpra állásban a brüsszeli bizottságnak és az Európai Parlamentnek közös húzóerőként kell működnie. Az Európai Néppárt nevében támogatásáról biztosította a Barroso-bizottság elképzeléseit. Mint mondta, a frakció azt tekinti a bizottsági tevékenység tesztjének, hogy a tényleges lépések, jogszabályok valóban hozzájárulnak-e majd az általános uniós célok megvalósításához.

Őry Csaba (Fidesz) egyetértését fejezte ki azzal, hogy jövőre is a növekedésre és a munkahelyteremtésre kell koncentrálni. Bírálta ugyanakkor a bizottság munkatempóját, emlékeztetve arra, hogy a testület az idei évi programban szereplő több céldátumot nem tudott tartani.

Gurmai Zita (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012 nehéz év lesz. A feladatok közül kiemelte a női esélyegyenlőség javítását, különös tekintettel a nyugdíjreformra, valamint a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvével kapcsolatos 2004-es irányelv érvényesítését. Fontosnak mondta, hogy jövő tavasszal ténylegesen megkezdheti működését az állampolgári jogszabály-alkotási kezdeményezés újonnan bevezetett intézménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.