Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áfacsökkentés ügyében lobbiznak az IMF-nél

Áfacsökkentés ügyében lobbiznak az IMF-nél

Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalásokra készül az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért küzdő ágazati szereplőkből álló csoport.

A napokon belül elkészülő hatástanulmánnyal azt szeretnék elérni, hogy az IMF tárgyalódelegációja ne legyen gátja a felvetésben szereplő 7-8 százalék körüli áfakulcs bevezetésének – írja a Világgazdaság.

A cél, hogy a majdan elkészülő hatástanulmányt részletesen bemutassuk az IMF képviselőinek” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Torba Tamás. A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű csoport szóvivője hozzátette: „a kérésünk az lesz, hogy ha a későbbiekben az IMF-fel kapcsolatos tárgyalásokon felvetné a magyar fél az élelmiszerek áfájának csökkentését, akkor a Valutaalap azt jóváhagyólag támogassa.”

Néhány hete a legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának az 5 százalékos sávba sorolását javasolta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége is. Az áfacsökkentés kérdésével a kormány is foglalkozott múlt szerdai ülésén, ám – mint azt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ülést követően közölte: döntés nem született, a kabinet további hatástanulmányok készítését kéri az ügyben.

A Fórum tagjai azt várják a kormánytól, hogy akár már január elsejétől csökkentett áfát vessen ki az alapvető élelmiszerekre, addig pedig a csalásokat elkerülendő alkalmazza a fordított áfa rendszerét – „ahol ez lehetséges”.
A tanulmány szerint a Fórum által kívánatosnak tartott áfakulcs az alapvető élelmiszerek esetében 10 százalék alatt lenne, a lap információi szerint 7-8 százalék körüli teher lenne az a mérték az ágazat szereplői szerint, amely elfogadható lenne az élelmiszeriparnak, fehérítené a gazdaságot, és a költségvetés számára sem járna középtávon bevételcsökkenéssel – legalábbis az áfacsökkentés pártolói szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során