Városlista
2023. június 7, szerda - Róbert

Hírek

2023. Március 11. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI Fotó- pixabay

Fejér vármegyei elnök: aljas lépés a Dunaferr-dolgozók munkabérfizetését veszélyeztető önkormányzati inkasszó

Fejér vármegyei elnök: aljas lépés a Dunaferr-dolgozók munkabérfizetését veszélyeztető önkormányzati inkasszó

Váratlan, aljas lépésnek nevezte a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke csütörtökön Dunaújváros városvezetésének az ISD Kokszoló Kft. ellen indított végrehajtási eljárását és inkasszóját.

Molnár Krisztián, aki egyben a Fidesz-szervezet elnöke is a Dunaújváros központú választókerületben azt mondta, ezzel a baloldali városvezetés veszélyezteti a Dunaferr több ezer munkavállalója munkabérének március 10-ei kifizetését.
Molnár Krisztián a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ISD Kokszoló a bankszámláján lévő pénzből fizetné az esedékes béreket. Úgy vélte, azért is "aljas lépés" a dunaújvárosi önkormányzaté, mert korábban semmivel sem segítették a vasmű megmentését, amely a "rablóprivatizáció" óta hanyatlóban van, ezzel viszont akadályozni próbálják az erre irányuló törekvéseket.
Az elnök hangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselő munkájának köszönhetően a kormány hatalmas segítséget nyújt a Dunaferrnek, hiszen hat hónapig vállalta a dolgozói bérek kifizetését, ugyanis ennyi idő alatt megmenthető a cégcsoport és ezzel a 4500 dolgozó munkahelye. Megjegyezte: információik szerint van egy tőkeerős befektető, amely valóban hajlandó megmenteni a Dunaferrt. Az elnök belsős információkra hivatkozva elmondta: a dunaújvárosi önkormányzat várhatóan még csütörtökön vissza fogja vonni az inkasszót, ám ha mégsem, a kormány akkor is bért fog fizetni a dolgozóknak.
Molnár Krisztián szerint a baloldali városvezetés mostani lépése "jogász szemmel", elsőre "százszázalékosan" törvényellenesnek látszik, a hatályos jogszabályokba ütközik. A szerinte etikátlan és morálisan is megkérdőjelezhető lépésről elmondta: a vasmű felszámolási eljárásának megindítása előtt pár nappal köttetett egy "mindenképpen túlárazott, teljesítés nélkülinek tűnő", 1,5 milliárd forint értékű szerződés a Dunaferr akkori vezetése és egy olyan PR és kommunikációs cég között, amely ellenzéki sajtóorgánumokhoz kötődik.
Jelezte, amennyiben a felszámoló bűncselekményt talál, akkor nemcsak a szerződést semmisíti meg, hanem büntető feljelentést is fog tenni az elkövetők ellen.
Mészáros Lajos arról tett említést, hogy a helyi önkormányzat egy időben azt kommunikálta, eltekintett a Dunaferr esetében a helyi iparűzési adó befizetésétől, amely kétmilliárd forintot jelentett, most mégis helyi adóra hivatkozva inkasszálta az ISD Kokszolót. "Ennek ismeretében érthetetlen ez a lépés, hiszen helyi adót akarnak jogszerűtlenül behajtani, ami ellentétes korábbi állásfoglalásukkal" - fogalmazott, megerősítve a vármegyei elnök feltevését, miszerint a lépés bosszúnak tűnik, ha a médiacégükkel megkötött szerződéseket esetleg a felszámoló nem tekinti majd érvényesnek.
A szerződésről azt mondta, miközben a kokszoló leállítása zajlik - amely a cég végét jelentené -, akkor ilyen szerződéseket kötni "mindenképpen érdekes". Amíg a kormány mindent megtesz a cégért és a dolgozókért, addig a baloldali városvezetés csak kicsinyes politikai céljait nézi, de még azt is elrontja - összegezte a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 23. 07:27, kedd | Helyi

NEM VOLT MEGFELELŐ A KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

A budapesti férfi által okozott balesetben egy tehergépjármű és négy személyautó ütközött össze Székesfehérvár külterületén.

2023. Május 12. 09:12, péntek | Helyi

83-as út - Az új nyomvonalra terelik át a forgalmat Tétszentkút és Gyarmat között

Az új nyomvonalra terelik át a 83-as főút forgalmát Tétszentkút és Gyarmat között péntek délelőtt - írja a minisztérium.

2023. Április 12. 09:39, szerda | Helyi

NEM VÁLOGATOTT. VITT MINDENT, AMIT ÉRT

Egyebek mellett szerszámgépeket, kerékpárt és gázpalackot zsákmányolt az ercsi illetőségű férfi.

2023. Március 30. 18:08, csütörtök | Helyi

KATALIZÁTOR TOLVAJT FOGTAK A RENDŐRÖK

Lopás kísérlet elkövetése miatt felelhet a 33 éves férfi.