Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Március 06. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Filmhét - A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést a Magyar Filmdíjra

Filmhét - A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést a Magyar Filmdíjra

A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb, összesen 15 jelölést a Magyar Filmdíjra. A 18 kategória jelöltjeit szombaton hozták nyilvánosságra, az elismeréseket a 2. Magyar Filmhét zárónapján, vasárnap adják át.

A Liza, a rókatündért mind a 13 játékfilmes kategóriában jelölték, sőt a legjobb női és férfi mellékszereplők mezőnyében két-két színésszel is képviselteti magát Ujj Mészáros Károly filmje.

A szervezők MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint a legjobb nagyjátékfilm díjáért a Liza, a rókatündérrel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Anyám és más futóbolondok a családból, A nagy füzet és az Isteni műszak versenyez.

A tévéfilmek közül a Félvilág, A fekete múmia átka, a Ketten Párizs ellen, A kőmajmok háza és a Hivatal kapott jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Drifter, a Káin gyermekei, a Tititá, az Anyám levelei Sztálin elvtársnak és a Budapest ostroma kapták a legtöbb szavazatot.

Az ismeretterjesztő filmek közül a Kis kamerák, nagyvadak; a Vad Kunság - A Puszta rejtett élete; A nagyszerelmű város; Az ég felé nyitott tanterem és A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok maradtak versenyben. A legjobb kisjátékfilm kategóriában a Betonzaj, Az Elmenetel, az En Passant, a Levelek anyámtól és a Terminál vannak a jelöltek között, míg az animációk közül Az ostoba Matjus, a Hoppi mesék, a Kojot és a szikla, Az Árpádok emlékezete: III. Béla király és az Egy komisz kölyök naplója kapta a legtöbb szavazatot.

A legjobb rendező díjáért Ujj Mészáros Károly mellett az Anyám és más futóbolondok a családból című filmjével Fekete Ibolya, a Hajnali lázzal Gárdos Péter, a Szabadeséssel Pálfi György és VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotásával Reisz Gábor száll versenybe.

A legjobb női főszereplő kategóriában a Liza, a rókatündérből Balsai Mónit, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből Básti Julit és Ónodi Esztert, a Félvilágból pedig Gryllus Dorkát és Kovács Patríciát jelölték. A legjobb férfi főszereplők közül a Liza, a rókatündérből Bede-Fazekas Szabolcs, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmből Gáspár Tibor, a Veszettekből ifj. Vidnyánszky Attila, a Swingből Kulka János és a Szerdai gyerekből Thuróczy Szabolcs versenyez.

A 12 szakmai kategóriában a legjobb rendező, női és férfi főszereplő mellett a legjobb női mellékszereplőt; férfi mellékszereplőt; operatőrt; forgatókönyvírót; vágót; hangmestert; zeneszerzőt; díszlet-, látvány- és jelmeztervezőt; valamint a legjobb smink-, fodrász- és maszkmestert díjazzák. A jelöltek teljes listája a Magyar Filmakadémia oldalán (http://magyarfilmakademia.hu/cikk/magyar-filmd%C3%ADj-%C3%ADme-a-jel%C3%B6ltek-list%C3%A1ja) olvasható.

Mint a közleményben felidézik, a Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-tól szavazhatott arra, hogy melyik film, illetve alkotó kerüljön be a 18 kategória 5-5 jelöltje közé. Az akadémiai tagok most újabb titkos szavazással döntenek a nyertesekről, szavazataikat vasárnap 13 óráig adhatják le. Az, hogy kik vehetik át idén a Magyar Filmdíjat, a Nemzeti Színházban tartandó gálaesten derül majd ki.

A 2. Magyar Filmhéten 270 film versenyzett. A seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon moziforgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.