Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 17. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Hét év után folytatódik a csillebérci gyermektábor tulajdonjoga kapcsán indult polgári per.

Az úttörőtárbort még 1989-ben az akkori tulajdonos Kommunista Ifjúsági Szövetség ruházta át a Demokratikus Ifjúsági Szövetségre úgy, hogy akkor már nem is létezett. Az állam az ajándékszerződés érvénytelenítését és az eredeti állapot helyreállítását szeretné. Az ebben az ügyben indított per 2000 óta húzódik a különböző jogutódok között.

A legendás csillebérci gyermektábor évtizedekig a Kommunista Ifjúsági Szövetség kezelésében állt. A rendszerváltás előtt ugyan a szervezet feloszlatta a magát, az üdülőket és a hozzá tartozó 4,5 hektáros természetvédelmi területet azonban nem akarta veszni hagyni, így két szerződéssel papírozták le: az egyikben az akkor már nem is létező KISZ, a másikban pedig a jogutódjának szánt DEMISZ ajándékozta oda a tábort a Magyar Úttörők Szövetségének 1989-ben.

Az ajándékozási szerződés érvénytelenítésért 2000-ben indított csatát az állam, és kérte: állítsák vissza az eredeti állapotot. 2004-ben meg is született az erről szóló közbenső ítélet, ám azt újra kellett vizsgálni, kit, milyen mértékben illet a tulajdonjog. Ez az eljárás most hét év után folytatódik.

Az Úttörőszövetség 22 év távlatából már megegyezne és elfogadná az érvénytelenítést, de ezért cserébe anyagi visszatérítést vár az államtól, mert az épületekre – állításuk szerint – jelentős összegeket költöttek.

Gaal Szabolcs, a Magyar Úttörőszövetség jogi képviselője azt mondta: „az elsőrendű alperes kiemelten közhasznú szervezetként az ingatlan sajátjaként történő birtoklása és tulajdonlása mellett rengeteg olyan beruházást végzett az ingatlanon, amelyek az ingatlan fizikai, műszaki állapotát és használati értékét is jelentősen befolyásolták. Véleményem szerint a tulajdonjog törlése mellett ezeknek a beruházásoknak, a rendkívül jelentős értéknövekedő tényezőknek az elszámolásáról gondoskodni kell”.

A tábor területén álló csaknem 100 millió forintot érő vadászházat 1999-ben a volt szocialista képviselőjelölt, Rácz Péter úttörővezér jelentősen nyomott áron, 14,2 millió forintért adta el az unokatestvére cégének. Az ügylet miatt 2007-ben Ráczot jogerősen 1,5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, a házat jelenleg is birtokló Bau-Bérc Kft. szerint viszont a tulajdontörlési kereset már elévült.

Az újraindult eljárásban a bíró szerint az alperesek hiányosan nyújtották be kereseteiket, a tárgyalást decemberig elhalasztották. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére