Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2011. Szeptember 17. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Folytatják a csillebérci gyermektábor kapcsán indult pert

Hét év után folytatódik a csillebérci gyermektábor tulajdonjoga kapcsán indult polgári per.

Az úttörőtárbort még 1989-ben az akkori tulajdonos Kommunista Ifjúsági Szövetség ruházta át a Demokratikus Ifjúsági Szövetségre úgy, hogy akkor már nem is létezett. Az állam az ajándékszerződés érvénytelenítését és az eredeti állapot helyreállítását szeretné. Az ebben az ügyben indított per 2000 óta húzódik a különböző jogutódok között.

A legendás csillebérci gyermektábor évtizedekig a Kommunista Ifjúsági Szövetség kezelésében állt. A rendszerváltás előtt ugyan a szervezet feloszlatta a magát, az üdülőket és a hozzá tartozó 4,5 hektáros természetvédelmi területet azonban nem akarta veszni hagyni, így két szerződéssel papírozták le: az egyikben az akkor már nem is létező KISZ, a másikban pedig a jogutódjának szánt DEMISZ ajándékozta oda a tábort a Magyar Úttörők Szövetségének 1989-ben.

Az ajándékozási szerződés érvénytelenítésért 2000-ben indított csatát az állam, és kérte: állítsák vissza az eredeti állapotot. 2004-ben meg is született az erről szóló közbenső ítélet, ám azt újra kellett vizsgálni, kit, milyen mértékben illet a tulajdonjog. Ez az eljárás most hét év után folytatódik.

Az Úttörőszövetség 22 év távlatából már megegyezne és elfogadná az érvénytelenítést, de ezért cserébe anyagi visszatérítést vár az államtól, mert az épületekre – állításuk szerint – jelentős összegeket költöttek.

Gaal Szabolcs, a Magyar Úttörőszövetség jogi képviselője azt mondta: „az elsőrendű alperes kiemelten közhasznú szervezetként az ingatlan sajátjaként történő birtoklása és tulajdonlása mellett rengeteg olyan beruházást végzett az ingatlanon, amelyek az ingatlan fizikai, műszaki állapotát és használati értékét is jelentősen befolyásolták. Véleményem szerint a tulajdonjog törlése mellett ezeknek a beruházásoknak, a rendkívül jelentős értéknövekedő tényezőknek az elszámolásáról gondoskodni kell”.

A tábor területén álló csaknem 100 millió forintot érő vadászházat 1999-ben a volt szocialista képviselőjelölt, Rácz Péter úttörővezér jelentősen nyomott áron, 14,2 millió forintért adta el az unokatestvére cégének. Az ügylet miatt 2007-ben Ráczot jogerősen 1,5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, a házat jelenleg is birtokló Bau-Bérc Kft. szerint viszont a tulajdontörlési kereset már elévült.

Az újraindult eljárásban a bíró szerint az alperesek hiányosan nyújtották be kereseteiket, a tárgyalást decemberig elhalasztották. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 18:20, szerda | Belföld

Orbán: megvédjük a rezsit és elvesszük az extraprofitot

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

2022. Május 25. 18:10, szerda | Belföld

Elítéltek a tokodi asszonyt, aki leszúrta a férjét

Nyolc év börtönre ítélt a bíróság egy asszonyt, aki 2020 áprilisában tokodi otthonukban szíven szúrta a férjét - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

2022. Május 25. 15:05, szerda | Belföld

Különleges meteorkitörés várható május utolsó napján

Különleges hullócsillag-kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én, ha a csillagászati előrejelzések beválnak - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló,

2022. Május 25. 14:00, szerda | Belföld

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében

Súlyosításért fellebbez az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.