Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 04. 23:28, kedd | Helyi

Garancia a fiataloknak a munkához

Garancia a fiataloknak a munkához

Iskola vége, nyár, nyaralás. Sok fiatalnak ebbe az időszakba belefér egy kis nyári munka is, s vannak, akik kilépnek a „munka világába”, azaz megpróbálnak maguknak munkát, és így jövőt teremteni.

- Az idén harmadszor szerveztük meg az önkormányzat és az önkormányzati intézmények számára a diákmunkát. Az államilag támogatott program segítségével 171 fiatalnak egy hónapon át tartó, napi hat órás foglalkoztatást biztosítanak - tájékoztat Majorné Angyal Erzsébet, a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály osztályvezetője. Természetesen vannak, akiknek véget ért az iskola, s nem csupán a nyárra szeretnének munkát.


- Többnyire augusztus végén jelentkeznek nálunk a volt diákok, a legtöbbjüket akkor vesszük nyilvántartásba, addig vagy pihennek, nyaralnak, vagy maguk próbálkoznak az elhelyezkedéssel. Nem csupán nyilvántartásba vesszük őket, hanem igyekszünk több féle módon segítséget nyújtani számukra. A legkomplexebb segítséget az Ifjúság Garancia Program nyújtja. Néhány hónapja kezdődött, s a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését hivatott elősegíteni.

Mint ismeretes, hogy a gazdasági válság idején az álláskeresők között egyre több volt a pályakezdő, s a válság csúcsán még nálunk is elérte a 14 százalékot, országosan pedig meghaladta a 20-t. Több program próbált számukra már korábban is segítséget nyújtani. Ilyen volt az Első Munkahely Garancia Program, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása.

Az Ifjúság Garancia Program nem csupán bértámogatást biztosít meghatározott időre a foglalkoztatónak, hanem a programban részt vevő fiatalok komplex segítséget is kapnak. A jelentkezés alapfeltétele a 25 év alatti életkor. Első körben a hat hónapon túl regisztráltakat hívtuk be, de ez az időszak egyre csökkeni fog a program előrehaladtával. A megszólított fiatalok levelet kapnak a Foglalkoztatás Osztálytól, egy interjú alapján mindenki számára egyénre szabott tervet dolgoznak ki, és ez alapján részesülhet a jelentkező a felkínált lehetőségből. Például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, képzési támogatásban részesülhet.

Az osztályvezetővel az elmúlt évek statisztikáit nézzük. Az adatok egy érdekes változást mutatnak. Míg az álláskeresők között korábban azonos arányban voltak a szakmunkások és a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők, mára már ez megváltozott. A szakmunkás végzettséggel rendelkezők sokkal könnyebben el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, viszont a nyolc általánossal és az érettségivel rendelkezők nehezebben találnak maguknak munkát. A diploma még most is könnyebbé teszi a munkába állást. Vannak olyan szakmák, amelyek iránt gyakorlatilag folyamatos a kereslet. Ilyenek elsősorban a „férfias” szakmák, a lakatos, a hegesztő, a kamionsofőr.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.